Sikeresek vagyunk sakkban is

Publikálva: 2017. május 18.

Az idei évben második alkalommal megrendezett belügyminisztériumi meghívásos sakkversenyen az intézetünket és a büntetés-végrehajtást is képviselő csapat megvédte bajnoki címét. Ebből az alkalomból beszélgettünk a csapat egyik tagjával, Kovács Tamással.

Pontosan milyen versenyen sikerült megvédeni a bajnoki címeteket?

Tavaly is egy bv-s válogatottal indultam, akkor azt gondoltuk, hogy az erős mezőnyben egy 5. helyezés már szép siker lesz. A verseny kétharmadánál azonban láttuk, hogy az eredményeink alapján akár nyerhetünk is. A verseny hátralévő részében is koncentráltunk, így a tavalyi BM sakkverseny bajnokai lehettünk a büntetés-végrehajtási válogatottal.

Fotó:Policesport.hu

Hogyan hatott rátok a címvédő szerep az idei versenyen?

Idén ismét megrendezték a BM sakkcsapatai közötti versenyt, amelyen már gyengébb mezőny állt össze, ezért természetes volt a cél, a győzelem. Ugyan a verseny elején akadtak nehézségek, de a büntetés-végrehajtás csapata (Glöckl Zoltán, Horeczki Tibor, Pap Péter, Kovács Tamás) megvédte bajnoki címét.

Hogyan lett a sakk meghatározó az életedben?

A 90-es évek eleje óta játszom Sárospatak különböző csapataiban, különböző szinteken. Folyamatosan jelen vagyok a nemzeti bajnokságokban csapatkapitányként is, és 2001 óta a teljes szakosztály irányítását én végzem, ami az utánpótlás-nevelést, és regionális versenyek rendezését is magába foglalja. Három alkalommal voltam már nemzetközi sakkverseny versenyigazgatója is, valamint rendszeresen vállalok versenybíráskodást, külső versenyek szervezését. (ÉMÁSZ-, VÍZÜGY-, Egyetemi-sportnapok)
Az évek során középfokú szakedzői végzettséget szereztem, így a helyi általános iskolásokat is oktatom. A legmagasabb hazai versenybírói minősítéssel rendelkezem, és jelenleg a DVTK sakkcsapatának is tagja vagyok.

Fotó: Kovács Tamás

Miként sikerült a büntetés-végrehajtást a sakkal összeegyeztetned?

A börtönnél a sakk, a 2003-as felszerelésem óta folyamatosan jelen van, ahogyan az életemben is. Majd 1 éves szolgálati múltammal már regionális sakk-kupán vettem részt intézetem csapatával, ahonnan sikerült az országos döntőbe kerülnünk, ahol egyéni és csapat szinten is nyertem. Ezt követően rövid szünet következett, mert a szabályok miatt nem volt lehetőségem a döntőbe kerülnöm.
Az öt évvel ezelőtt átalakított szabályrendszer azonban ismét lehetőséget biztosított számomra, hogy ismét a legjobbak között mérethessem meg magam. A bv-s mezőny erősségét jellemzi, hogy csak folyamatosan kiegyensúlyozott, hibátlan versenyzéssel lehet az élmezőnybe kerülni, ami azonban nem mindig sikerül.

Az eredményeim alapján elöljáróim mindig mindenben támogattak, azonban a sport soha nem mehetett a munka illetve a hivatás rovására.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Milyen lehetőségeket látsz még magad előtt?

A sakknak nagy szerepe lehetne a fogvatartottak körében is, hiszen nem helyigényes, fizikailag aktív csapatsport, hanem szellemi fejlődést segítő egyéni játékstíluson alapszik. Pár éve volt már egy rövidebb fogvatartotti képzés a börtönben, ahol kamatoztathattam eddigi tudásom, tanítóként. A visszajelzések alapján nagyon megszerették a játékot, amely más dimenzióba kalauzolta őket a falak közül. A tanulók igénylik a folytatást, mivel a megszerzett tudásukat át tudják adni más fogvatartottaknak is, és egy-egy házi feladat az egész házat megmozgatta.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció