Sikeres volt a reintegrációs program a börtönökben

Publikálva: 2015. október 28.

Lezárult a TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 kódszámú, "A fogvatartottak többszakaszos társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje" elnevezésű kiemelt projekt, vagyis a TEtt–program. Az országosan megvalósuló program eredményeit október 27-én a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben ismerhették meg a sajtó munkatársai.

Az előadásokkal és intézetlátogatással egybekötött túra résztvevőit dr. Budai István bv. ezredes, az intézet parancsnoka köszöntötte. Előadásában bemutatta az ország legrégebbi, és sokak szerint legszebb börtönének múltját és jelenét. Az intézet sajátosságaival kapcsolatban kiemelte: 500 férfi elítéltet tartanak fogva, a munkaképesek több mint 85 százaléka napi rendszerességgel dolgozik, és az intézet évente indít oktatást az általános iskola ötödik-nyolcadik osztályában tanulók számára. A tanulni vágyó elítéltek előtt pedig adott a lehetőség, hogy folytassák és befejezzék a középiskolai tanulmányaikat, sőt tavaly ketten a börtönben diplomáztak le. A szakmaképzésekkel kapcsolatban a parancsnok elmondta, hogy az elítélteknek elsősorban építőipari szakmákat oktatnak, a legnépszerűbbek ezek közül a targoncavezető szakmaképzés, de különlegességnek számít a három éve indult közösségi mentorasszisztens-képzés is.


Fotó: BvOP

A parancsnok hangsúlyozta, hogy a balassagyarmatiak már elfogadták, hogy az elítéltek rendszeresen kint dolgoznak. Ők újították fel például a város legnagyobb parkját, a Palóc ligetet, felújították a közeli buszmegállót, de karbantartást végeztek a fogyatékossággal élő gyerekeket gondozó Reménysugár Otthonban is. Az intézet egyébként mindent megtesz azért, hogy az elítélteknek megmaradjanak a családi kapcsolatai. Ezt a törekvést segíti elő az öt éve működő Mesekör foglalkozás is, ahol az elítéltek felvehetik az általuk feldolgozott és előadott népmeséket, amelyeket aztán át is adhatnak gyermekeiknek a karácsonyi ünnepségen.

Fotó: BvOP

Majd az intézetben működő Ipoly Cipőgyár Kft. ügyvezető igazgatóját, Nemszilaj Sándort hallgathatták meg a médiamunkások. Az igazgató előadásában a Kft. eredményeit és a fogvatartotti mukáltatás bővülését emelte ki. Ezt követően az újságírók megismerhették a cipőgyár fröccsöntő műhelyét, az éppen zajló bőrdíszműves tanfolyamot, illetve a szabászatot, de betekinthettek az intézet faiipari műhelyébe is, ahol a raklapok mellett művészi ajándéktárgyak is készülnek. Végül a börtön kápolnájában megcsodálhatták a 2009-es freskóterápia alkalmával megújult falfestményeket. Ezek elkészítésében természetesen az intézetben fogva tartott elítéltek is részt vettek, sőt a felújításon dolgozók közül hárman szabadulásuk után is a munkát irányító civil művészcsoportnál helyezkedhettek el.

Fotó: BvOP

Fotó: BvOPA TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 kódszámú "A fogvatartottak többszakaszos társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje" elnevezésű kiemelt projekt (www.tettprogram.hu) a Belügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága együttműködésében valósult meg. A 2012. december 1-je és 2015. október 31-e közötti időszakban, a program megítélt támogatása 2,977 milliárd forint volt.

 

A 28 hazai büntetés-végrehajtási intézetben jelenleg mintegy 18.300 fogvatartott van elhelyezve, akik közül 5.700 főt vontak be, és összesen több mint 1200 fogvatartott szerzett piacképes szakmát. A legnépszerűbbek a parkgondozó, a konyhai kisegítő, és a targoncakezelő szakmaképzések voltak. A projekt keretében a szabaduláshoz közeledve a fogvatartottak megtanulták, hogyan keressenek munkát, arra is felkészültek, hogy mit kell tenniük, hogyan kell viselkedniük, hogy munkahelyüket megtarthassák. Segítséget kaptak ahhoz is, hogy a szabadulást közvetlenül követő időszakban a beilleszkedéshez szükséges alapvető feltételek (pl.: iratok, lakhatás) rendelkezésükre álljanak, és megerősödjön a támogató/családi környezet. A visszailleszkedést önkéntes mentorok is segítették.

Fotó: BvOP

A TEtt program célja az volt, hogy az ország minden büntetés-végrehajtási intézetében elősegítse a fogvatartottak társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációját, és csökkentse az elkövetők bűnismétlési kockázatát.

Fotó: BvOP

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció