A szombathelyi bv. intézet is bemutatkozott a Múzeumok Éjszakáján

Publikálva: 2016. július 4.

Immáron harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Szombathelyi Törvényszék a Múzeumok Éjszakája sorozat keretén belül július 2-án, és adott otthont már hagyományosan a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet kiállításainak és programjainak is.

Mindig nagy érdeklődéssel várják Szombathely polgárai a város által felkarolt programsorozatot, amely két hétvégén, hét helyszínen ad lehetőséget arra, hogy a felnőttek és gyermekek a színvonalas tárlatok és kiállítások megtekintésén túl, színes, tematikus programokkal tölthessenek el jó pár órát, akár éjszakába nyúlóan, és élményekkel gazdagon térhessenek haza. Minden évben csatlakozik a programhoz az Iseum, a Smidt Múzeum, a Vas Megyei Levéltár, a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Vasi Skanzen, és a Szombathelyi Törvényszék.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press
A Szombathelyi Törvényszék, mint a szombathelyi börtön együttműködő partnere, idén is több tárgyalóban adott helyszínt a bv. intézet bemutatkozásához.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press

Az estét Dr. Stift Zoltán Angelico atya börtönlelkész színvonalas, elgondolkodtató és tartalmas előadása nyitotta a Törvényszék impozáns nagytárgyalójában.

Forrás: Szombathely

Az előadót Dr. Andor Szabolcs törvényszéki elnök mutatta be a közönségnek és köszöntötte valamennyi megjelentet.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press

Angelico atya "Büntetés és irgalom" címmel beszélt az igazságszolgáltatás és az isteni irgalom együttállásáról, a megbocsátás és a büntetés kiszabás egyensúlyáról. Az előadás alatt a börtönlelkész témához illő rajzait, azok születését követhette nyomon a közönség a kivetítőn. 

Forrás: Szombathely

Majd az előadás bizonyos pontjain a rajz és a lelkész által élőben előadott, hozzá illő énekek harmóniáját is élvezhette a hallgatóság. Mindezeket természetesen nagy tapssal jutalmazták a vendégek. 

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press
Ezt követően Tóth Tamás Tibor bv. dandártábornok, a szombathelyi börtön parancsnoka köszöntötte a megjelenteket. Beszélt a bv. intézetben zajló munkavégzésről, a reintegráció fontosságáról, a fogvatartottak által rendszeresen végzett jóvátételi munkáról is. Ez utóbbi tevékenység ékes példájaként mutatta be a parancsnok annak a nyolc olajfestménynek az elkészítését is, amelyek ünnepélyes átadására is sor került. 

Forrás: Szombathely

Elmondta, hogy a rétegelt farostlemezre készült olajfestmények egy lelkes fogvatartott kezemunkáját dícsérik. A műalkotásokat Angelico atya tervezte, rajzolta, végül az ő irányításával és segédletével töltötte meg színekkel a fogvatartott.

Forrás: Tánczos Mihály 112 PressEzt követően a szomszéd gyermekmeghallgatóban ünnepélyes keretek között át is adták a témához illő képeket. Angelico atya elmondta, hogy ebből három festmény a három isteni erényt, a hit, a remény, és a szeretet erényét jeleníti meg, míg további négy a sarkalatos erényekét, ezek az okosság, az igazságosság, a mértékletesség, és az erősség.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press

A megjelentek sok kérdéssel lepték el a pap-művészt, aki készségesen válaszolt az érdeklődőknek.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press
A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet ezen kívül kiállított egy zárkabelsőt és felszereléseit is. Itt egy projektoros kivetítő segítségével Némethy Sándor bv. alezredes folyamatosan tájékoztatta a megjelent érdeklődőket az intézeti munkáról.

Forrás: Szombathely
Egy másik tárgyalóban kaptak helyet a fogvatartottak által szintén jóvátétel keretében előkészített origami hajtogatáshoz szolgáló színes papírhalmok, amelyekből a gyermekek és szüleik gyönyörű papírcsodákat készíthettek.

Forrás: Szombathely

Lelkes kolléganők tanították meg a hajtogatás rejtelmeit, amelynek szintén nagy sikere volt.

Forrás: Szombathely
Bemutatkozott teljes felszereléssel a műveleti csoport is, akiket két kolléga képviselt, de az érdeklődők láthatták és magukra is ölthették a fegyőrök védőfelszereléseit.

Forrás: Szombathely

Sőt a mozgáskorlátozó eszközök használatát is kipróbálhatták a vendégek. A folyosó végén pedig a lézeres célbalövéssel tehették magukat próbára a vállalkozó kedvű látogatók.  

Forrás: Szombathely

Minden helyszínünkön folyamatos volt a sorbaállás. Nagyon sok felnőtt és gyermek az éjszakába nyúlóan is kíváncsi volt a kiállított, bemutatott eszközökre és tárgyakra.  

Forrás: Szombathely
Lehetőség nyílt ezen az éjszakán bírósági sétán is részt venni, kipróbálni a bűnmegelőzési totót, beülni rendhagyó tárgyalásokra, vagy éppenséggel egy ügyész, egy ügyvéd szerepébe, de akár a rabok klasszikus csíkos ruhájába is bújni.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press

Aki kíváncsi volt a bíróság udvarán kipróbálhatta a rabomobilt, vagy éppen egy retró rendőrségi autót.
Sikeres, programokban gazdag éjszaka volt a Törvényszéken, amely igazi feltöltődést, élményeket és maradandó emlékeket adott mindenkinek.

Forrás: Szombathely

Forrás: Szombathely

Forrás: Szombathely

Forrás: Szombathely

 

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció