Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, a Vas Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet jogutódja.  A megyei intézet 1889-ben, az országos intézet 2008-ban kezdte meg működését, immáron sajátos, PPP konstrukcióban.
Az ország egyik legjobb, legkorszerűbb intézete összesen 53 hektáros területen fekszik. Ebből egy 13 hektáros, 10 őrtoronnyal megerősített, 6 méter magas bástyafallal védett épületegyüttesben biztosítja alapfeladatként az előzetesen letartóztatott fogvatartottak, illetve a jogerősen elítélt felnőtt korú férfiak és nők szabadságvesztés büntetése végrehajtását, fegyház, börtön és fogház fokozatban.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet a személyi állomány és a fogvatartottak élet,- és munkakörülményei tekintetében az Európai Uniós ajánlásoknak megfelel, az intézet építészeti, technikai, gépészeti és biztonságtechnikai adottságai teszik az ország egyik legmodernebb intézetévé, amely 1476 fogvatartott őrzéséről, felügyeletéről, ellenőrzéséről gondoskodik. 2015-ben egy új épület, az A/2-es épület felújításával bővült a férőhelyek száma.

A fogvatartottak három, 1000 m2-es munkacsarnokban végeznek rendszeresen különböző szakterületen - tekercselés, sorjázás, válogatás - munkát, e mellett együttműködési megállapodások keretein belül resztoratív programokban jóvátételi feladatokat látnak el. Külön oktatási blokkban biztosított az alap és középfokú oktatásuk, szakképzésük, továbbá a szabadidő struktúrált eltöltését tíz szakkör, köztük életvezetés, számítástechnika, képzőművészeti, dráma, festés, zene, kerámia szakkör biztosítja.









Nyima Tamás bv. ezredes
parancsnok

 

 

 

 

 

 

 

 
Nagyobb térképre váltás