Európa első börtöncursilloját tartották Szirmabesenyőn

Publikálva: 2018. szeptember 19.

2018. szeptember 13-16. között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Intézete adott otthont Európa első olyan börtöncursillojának, amelyet fiatalkorú fogvatartottaknak tartottak.

 A rácsok mögötti lelki tanfolyamon 15 együttműködő, szabálykövető fiatalkorú vehetett részt. A Szirmabesenyőn büntetésüket töltő fiataloknak megtartott foglalkozás nagyban hozzájárul a büntetés-végrehajtás egyik fő céljához, a reintegrációhoz.
A háromnapos lelkigyakorlaton a fiatalkorú fogvatartottak megismerhették az evangélium tanításait, betekintést nyerhettek a vallás filozófiai és történeti hátterébe, előadások, beszélgetések és közös imák segítségével kerülhettek közelebb a Biblia szellemiségéhez. A börtöncursillon részt vevő elítéltek a foglalkozások idejére külön zárkába kerültek, hogy az elmélyülést ne zavarják a börtönbeli élet adottságai. A cursillot elvégző elítéltek pozitív példát állíthatnak a többi fogvatartott elé, a foglalkozást követően társaiknak is továbbadhatják a hallottakat, tapasztaltakat.

Forrás:Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet
A cursillo egyházi lelkiségi mozgalom, egyike a legelső ilyen jellegű világi kezdeményezéseknek. Elnevezése spanyol eredetű, mely magyarul a kereszténységről szóló rövid tanfolyamot jelent. A cursillo segítségével a vallásosak, de az egyháztól távol lévők, is elmélyülhetnek a hit tanításaiban, a börtönben végzett foglalkozások módszere pedig szervesen illeszkedik a fogvatartottak eredményes reintegrációjához. A lelkigyakorlat elvégzői a tapasztalatok alapján nem válnak visszaesővé, sokan a szabadulás után a civil cursillos közösségek segítségével munkát találnak és vissza találnak a társadalomba, illetve nemcsak közvetlen lakóhelyükön, hanem más környezetben is képesek a beilleszkedésre. Ráadásul a börtöncursillo hatására megtért rabok szabadulásukat követően családjukat is elviszik a templomba, így azok is megismerhetik az evangéliumot, akikhez az egyház másképpen sosem tudott volna eljutni.

 

Az első magyarországi börtöncursillot 2014 decemberében a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben rendezték meg, két évvel később, 2016 júniusában, a kalocsai börtönben Európa első női börtöncursillóját is megtartották.
A büntetés-végrehajtás kiemelt feladata a fogvatartottak társadalmi reintegrációjának elősegítése. Ebben jelentős szerep jut a vallásgyakorlásnak, az egyházaknak. A négy történelmi egyház – a katolikus, a református, az evangélikus és az izraelita – jelenleg 35 börtönlelkésze végzi egyházi irányítás és felügyelet alatt, ökumenikus szellemben tevékenységét a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben, amelyek mindegyikében biztosított a szabad vallásgyakorlás. A fogvatartottak lelki egyensúlyának kialakulását, fejlődését évek óta megrendezett fogvatartotti programokkal, országos bibliavetélkedővel, imanapokkal, szentmisékkel, csoportfoglalkozásokkal, zenés és családi istentiszteletekkel is segítik a rácsok mögött. A hit, a vallás a fogvatartottak életében kapaszkodót, reményt és megnyugvást jelent, amely segíti emberi méltóságuk megőrzését.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció