Országos jóvátételi programot indít a büntetés-végrehajtás

Publikálva: 2016. december 12.

29 hazai börtön félezer fogvatartottjának bevonásával jóvátételi rendezvénysorozatot indít a büntetés-végrehajtás, amelynek keretében az adventi időszakban a rabok önkéntes jóvátételi programokkal és adományokkal segítik a rászorulókat.

A jóvátételi kezdeményezések, resztoratív programok az európai tendenciának megfelelően egyre nagyobb teret nyernek a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben is. A jóvátételi programok minden esetben önkéntesek. A tettük következményeiért felelősséget vállaló elítéltek egy része lehetőséget kap a börtön falain kívüli munkavégzésre, így társadalmilag hasznos tevékenységük alkalmas a fogvatartottakkal kapcsolatos előítéletek csökkentésére is.

A rendkívül változatos programoknak köszönhetően szépülnek meg kórházak, gyermek- és idősotthonok, iskolák, óvodák, de ünnepi műsorral és ajándékokkal is meglepik az érintett intézmények lakóit. Több mint harminc esetben adnak elő műsort, több város és község karácsonyfáját díszítik fel, sőt rászorulókat is segítenek adományaikkal. A fogvatartottak mellett természetesen a büntetés-végrehajtás teljes személyi állománya is fontosnak tartja az adományozást: a szervezet az ország minden börtönét érintő adománygyűjtési akciót indított. Az akcióban tartósélelmiszereket, tisztító és tisztálkodási szereket, valamint jó állapotú könyveket és játékokat gyűjtenek a Mikulásgyárnak a büntetés-végrehajtásnál dolgozók.

A Kalocsai Fegyház és Börtön női elítéltjei évek óta adventi énekekkel teszik ünnepibbé a gyertyagyújtást a város főterén, a debreceni börtön elítéltjei a Magyar Református Szeretetszolgálat helyi szervezetének segítenek adományok csomagolásában, és maguk is készítenek ajándékokat a hátrányos helyzetű gyermekeknek. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak saját ötlettől vezérelve gyűjtést szerveztek, hogy karácsony közeledtével, egy kis csokoládéval szerezhessenek örömet a gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény árváinak. Az említett kezdeményezések mellett kivétel nélkül minden börtön szervez valamilyen adventi és karácsonyi műsort, jóvátételi programot.

A büntetés-végrehajtás hosszú évek óta szervez gyűjtést különböző alapítványoknak és civil szervezeteknek. Legutóbb – még szeptemberben – a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványa számára rendezett gyűjtést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, decembertől pedig a mélyszegénységben élő nagycsaládosoknak segítenek. 

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció