Zsírsütő üzem Pálhalmán

Publikálva: 2017. április 12.

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. új üzemrészt nyitott a közelmúltban. A zsírsütő magas minőségű sült sertészsírral és tepertővel tudja ellátni a vásárlókat. A Pálhalmai Agrospeciál Kft. fejlesztőmérnöke számolt be az új egységről.

Forrás: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Az ötlet
Mivel van vágóhídunk, a félsertéseket belső ellátásban és húsboltoknak is értékesítjük. Partnereink között van olyan intézet, amelyik úgynevezett lehúzott félsertést vásárol, ami azt jelenti, hogy a szalonna részt bőrrel együtt lehúzzák a sertésről. Ezt eddig túlnyomórészt értékesítettük, azonban úgy gondoltuk, magasabb hozzáadott értékű terméket is szeretnénk előállítani. Így jött az ötlet, hogy süssünk belőle zsírt és tepertőt.

Az üzem
A helyszín adott volt, a vágóhíd mellett építettük meg a zsírsütő üzemet, ami minden előírásnak megfelel és minden igényünket kielégíti. Bármelyik bejáratot is választjuk, egy légfüggöny alatt kell áthaladnunk, ami távol tartja a legyeket, ennek főleg nyáron vesszük majd hasznát. Ahhoz, hogy a munkatérbe bejussunk át kell mennünk a fekete- és fehér öltözőkön, továbbá mosdó és tusolási lehetőség is a dolgozók rendelkezésére áll. A legkorszerűbb berendezések segítik, hogy kifogástalan minőségű termék kerülhessen az asztalokra.

Forrás: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

A folyamat
250 literes gázüzemű üstben sütjük a zsírt, előtte egy bőrkéző géppel lehúzzuk a bőrt a szalonnáról, majd azt kézzel daraboljuk a megfelelő méretűre. Ezt követően kerül bele az üstbe, ahol kisütjük. A zsírt zárt rendszeren keresztül egy ülepítő tartályba engedjük, hogy az esetleges morzsarésztől megszabaduljunk. Ezután a végterméket egy hűtő-homogenizáló tartályba szivattyúzzuk, majd dobozoljuk. A tepertőt tálcára szedjük, lecsepegtetjük, majd becsomagoljuk.

A megrendelők
Most, hogy a határon nagy munkák folynak, oda legalább hetente egy alkalommal szállítunk tepertőt, illetve jelen vagyunk a bv. intézetekben is. A tevékenység sikerét mi sem mutatja jobban, hogy már több intézet is jelezte, hogy elsősorban tepertőre lenne szüksége. Reméljük, hogy egyre többen vesznek majd zsírt is, hiszen nincs tepertő zsír nélkül, ha nem tudjuk a zsírt értékesíteni, akkor tepertő sem lesz.

A kapacitás
A rendszert úgy méreteztük, hogy amennyi szalonna keletkezik a vágóhídon, azt egy műszakban fel tudja dolgozni az üzem. A zsírsütőben egy fő civil dolgozónak tudunk munkát adni, az előkészítésben fogvatartottak is segítenek, pont úgy ahogy a vágóhídon is civilek és fogvatartottak közösen dolgoznak.

Forrás: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Forrás: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció