Budapesti Fegyház és Börtön

A Budapesti Fegyház és Börtön országos jellegű büntetés-végrehajtási intézet. Alapfeladatként felnőtt korú férfi elítéltek fegyház és börtön fokozatú szabadságvesztésével összefüggő büntetés-végrehajtási tevékenységet végez. A köznyelv a hivatalos megnevezés mellett „Gyűjtő”-ként azonosítja az intézetet. Területe három, funkcionálisan és földrajzilag is elkülöníthető objektumot foglal magában.

Az „A” objektum történelmi épületegyüttesét 1896-ban adták át Királyi Országos Gyűjtőfogház néven. A fogvatartottak elhelyezését a bal és a jobb csillagban biztosítják. A lakózárkák mellett a jobb csillagban található a körszállítás helyszíne is. A fogvatartotti munkahelyek, a raktárak, az irodai és egyéb kiszolgáló épületek többsége az „A” objektumban helyezkedik el. A „B” objektumot 1989-ben csatolták az intézethez, elsősorban a fogvatartottak elhelyezési részlegeinek és foglalkoztatásának bővítése céljából.

A fogvatartottak foglalkoztatása kiemelt feladat, melyet az intézet a legnagyobb arányban saját hatáskörében valósít meg. A munkáltatás kapcsán szoros az együttműködés a BUFA Kft-vel, melynek telephelye a „C” objektumban működik. Az állami tulajdonú gazdasági társaság a fogvatartotti munkaerő hasznosításával széles körű ipari termelő és kereskedelmi tevékenységet folytat.

Biczó László bv. dandártábornok
bv. főtanácsos
parancsnok