Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

 

A Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetéből 2016. május 1-jével vált ki a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, ezért Tökölön a jövőben egy helyett két intézetben kerülnek elhelyezésre a fogvatartottak, ám a két intézet továbbra is közös területen helyezkedik el. A Fiatalkorúak Bv. Intézete gazdálkodással összefüggő  feladatait  a Tököli Országos Bv. Intézet látja el.

Tököl városa a Csepel-szigeten fekszik. A Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet a város külterületén található. Az intézet 25 hektárnyi területen terül el.

A Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben a nagykorú elítéltek és a Ráckevei Járásbíróság illetékességi területéhez tartozó előzetesen letartóztatottak is az intézetben kerülnek elhelyezésre a kényszerintézkedés időtartamára. Az intézet közel 700 fogvatartott elhelyezését biztosítja. Az elítéltek többsége az intézet mellett működő Duna Papír Kft-nél végez munkát, emellett a Központi Kórházban, és az intézet fenntartási munkavégzésben is részt vesznek a fogvatartottak.

Állami feladatként ellátandó alaptevékenységei közé tartozik HIV-fertőzött női, férfi fogvatartottak elhelyezése és reintegrálása, mely tevékenység elkülönített körleteken történik.

A Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet a jogszabályoknak megfelelően hajtja végre a fogvatartottak reintegrációjának elősegítését, ennek keretén belül munkáltatással, iskolai oktatással, irányított foglalkozásokkal igyekszik megvalósítani a közel 300 fős állománnyal a törvényben meghatározott feladatait, céljait.

 

Pesti Ferenc bv. ezredes
bv. tanácsos
parancsnok