Szegedi Fegyház és Börtön

A Szegedi Fegyház és Börtön, köznapi nevén Csillagbörtön, három objektuma országos és megyei szakfeladatokat ellátó büntetés-végrehajtási intézet. Országos jellegű büntetés-végrehajtási funkcióként végrehajtja a felnőtt korú férfi elítéltek fegyház és börtönfokozatú szabadságvesztésével és az elzárással összefüggő büntetés-végrehajtási feladatokat. Megyei jellegű büntetés-végrehajtási feladatként befogadja a Csongrád megyei előzetes letartóztatottakat, megoldja – megyén belül – a bűnüldöző hatóságokhoz történő előállításokat.
Az intézet három objektuma a Mars téren a Csillag épületben (I. Objektum), a Dorozsmai úton az előzetes házban (II. Objektum) és Nagyfán (III. Objektum) található.

Az intézet befogadóképessége: 1213 fő.

A háromemeletes királyi kerületi börtön építését Wágner Gyula műépítész tervei alapján, 1883 júniusában kezdték meg, amely 1884 augusztusára elkészült. A csillag alaprajzú elhelyezés miatt kapta a köznyelvben a “Csillagbörtön” elnevezést. Az alapot ásó kubikusok a névadók. A szegedi börtön az 1884. évi létesítésétől kezdve folyamatosan büntetés-végrehajtási funkciót látott el. Az 1944-1945. években szovjet hadifogolytáborként is működött.

A fogvatartottak átlagéletkora 39 év, átlagos büntetési ideje 8 év. Hosszú időt töltenek itt az elítéltek, nevelésükről és őrzésükről hétszázan gondoskodnak.
Az elítéltek többsége a Nagyfa – Alföld Kft. két telephelyén és bent a börtönben ötvennél is több munkaterületen dolgozik.

Tikász Sándor bv. dandártábornok intézetparancsnok

 

 

 

 

 

 

  


Nagyobb térképre váltás