A Gyűjtő mindkét objektumában folytatódnak a felújítási munkák. Naponta több helyszínen dolgoznak a fogvatartotti brigádok az épületegyüttes megújításán.

A felújítások 2017 januárjában a közel harminc éve átadott B-objektumban kezdődtek meg. Ennek során több, mint húsz lakózárkában javultak az elhelyezési körülmények. A lakóterek mellett a szolgálati és a fogvatartotti közösségi helyiségek felújítását is ütemezetten végezték.

Forrás:Budapesti Fegyház és Börtön

Az év közepén a történelmi épületre, az "A" objektumra került a hangsúly, ahol megkezdtük az 1896-ban épült bal csillag zárkáinak saját erőből történő felújítását. Alapvető elvárás volt a mellékhelyiségek leválasztása, amelyet a szomszédos zárkák összenyitásával sikerült megvalósítani. A munkálatok eredményeként a kibontott falrész, illetve a feleslegessé váló egyik mellékhelyiség növeli az új zárka alapterületét. Mindez javítja az elhelyezési körülményeket, illetve csökkenti a telítettségi mutatókat.

Fotó: Budapesti Fegyház és Börtön

Az intenzív felújítási program keretében egyszerre 32 zárkán folyik a munka, amely a dolgozó fogvatartottak létszámának növekedését is eredményezte. Az év végére száz zárkát adtunk át, a jövő év közepére pedig valamennyi lakóhelyiséget felújítunk a bal csillagban.

Forrás:Budapesti Fegyház és Börtön

Ugyancsak idén korszerűsítettük az A-objektum látogatóhelyiségét. Az ún. plexis kialakítás legfőbb indoka a tiltott tárgyak bejutásának megelőzése volt. Mindemellett az intézet vezetése a szabálykövető, enyhe rezsimű fogvatartottak számára mindkét objektumban körbeülhető „beszélő-blokkok” létrehozásáról döntött, amelyek kivitelezése 2018 elején megkezdődik.

A jövő évben várható a körletek használaton kívüli fürdőhelyiségeinek üzembe helyezése, a bal csillag folyosóinak, lépcsőházainak rendbetétele és nyílászáróinak cseréje.