Rendhagyó programsorozat kezdődött a Debreceni Törvényszéken: a bíróság dolgozói a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tehettek látogatást. A napokban csaknem 50 bíró, bírósági titkár, fogalmazó, jegyző, hivatali dolgozó kereste fel – a nagy érdeklődésre való tekintettel két turnusban.

A látogatók elsőként egy előadást hallhattak a büntetés-végrehajtási intézet képviselőjétől az intézmény működéséről. Megtudhatták például, hogyan telnek a rabok mindennapjai, milyen munkát végezhetnek, milyen foglalkozásokon vehetnek részt. Számos érdekes információ is elhangzott. A börtönben lakók mindegyike rendelkezik például egy mobiltelefonnal, amelyet az állam biztosít számukra. Ezzel a telefonnal tarthatnak kapcsolatot a hozzátartozóikkal. Az intézményben van könyvtár, imaszoba, de a foglalkoztató helyiségek is fontos helyszínei a hétköznapoknak. A napirend igen szigorú: 6 órakor van az ébresztő és este 8-kor a villanyoltás, 10 óráig azonban még nézhetnek televíziót a rabok. Televízió minden zárkában van.
A bíróság dolgozói látogatásuk alkalmával megnézhették az úgynevezett drogprevenciós zárkát, de bemehettek a fegyelmi zárkába is. Itt megtudhatták azt is, hogy a fegyelemsértésnek komoly szankciói vannak, a jó magaviselet ugyanakkor jutalmakkal jár, könnyebbé téve a bentlakók mindennapjait. A jó magaviseletű rab például többször fogadhat látogatót, többet telefonálhat. A Debreceni Törvényszék kollégái a rabok kézműves munkáit is megismerhették. Idén hátrányos helyzetű gyerekeknek készítenek karácsonyra plüssmackókat, tavaly pedig letéti pénzükből adományozhattak a rabok – az összegyűlt pénzből mikuláscsomagok készültek, melyeket szintén kisgyermekeknek juttattak el.
A programsorozatot szervező Máté Lilla szerint minden résztvevőnek rendkívül hasznos és tanulságos volt a látogatás. A Debreceni Járásbíróság bírósági titkára úgy látja, a titkárok és a fogalmazók így tudják összekapcsolni a tanultakat a gyakorlattal, ami a szakvizsgára való felkészülést is nagyban segíti. Emellett a gyakorló bíróknak, hivatali dolgozóknak,jegyzőknek is érdekes egy ilyen program, hiszen látják azt, hogy realizálódik az általuk kiszabott elmarasztaló ítélet.

Forrás:HBMBVI

Forrás: HBMBVI