2017. szeptember 19-én ismét megnyitotta kapuit a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a Hajdú-Bihar Megyei középiskolás fiatalok előtt, akik a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal karöltve közösen szervezett jóvátételi programon vehetnek részt.

A program minden évben fiatalok százainak nyújt lehetőséget, hogy tanuljanak és tapasztaljanak mások hibáiból, akik valamilyen bűncselekményt követtek el. A közel 4 éve futó prevenciós programsorozat következő alkalma került megrendezésre a debreceni börtönben. A már szinte hagyományosnak mondható esemény célja, hogy felhívja a résztvevők, érintettek vagy velük kapcsolatban állók figyelmét a kábítószerrel kapcsolatos cselekmények súlyosságára, következményeire, hatásaira. A szerhasználat vagy azzal kapcsolatos tettek gyakran vezethetnek ahhoz, hogy az ember börtönbe kerül. Erre is szeretnénk felhívni a diákok figyelmét, hogy tanuljanak mások hibáiból és ne kelljen átélniük  a szabadságvesztéssel járó fájdalmas tapasztalatokat. A program nyitó elemeként a bv. intézet munkatársai mutatták be az intézetet, majd egy fogvatartott saját, személyes élettörténetének elmesélése következett. Az elítélt elmesélte hogyan és mi vezetett életében a bűncselekmény elkövetéséhez és milyen a börtönélet. A prevenciós jelleggel tartott előadás intézetlátogatással zárult.
Nem csak az iskolában, de az intézetben is becsengettek… Jelezve, hogy az új tanév nemcsak a fiatalok számára új időszak, tele kihívásokkal, hanem az intézetben dolgozók és fogvatartottak számára is, hiszen mindannyian azon dolgozunk, hogy tanítsuk, oktassuk és neveljük a jövő generációját, hogy törvénytisztelő állampolgárokká váljanak.
Jelen alkalmon a debreceni Ady Endre Gimnázium 34 tanulója és kísérő tanárai vettek részt. Bízunk benne, hogy sikerült nekik tanítani valamit ezen a rendhagyó osztályfőnöki órán.

Forrás:HBMBVI

Forrás:HBMBVI

Forrás:HBMBVI

Forrás:HBMBVI

Forrás:HBMBVI