"Galaxisokat is élmény figyelni, de egy gyerek első huszonnégy hónapja lélegzetelállító."
Vera Rubin

Kórházunk nőgyógyászat-szülészeti főápolója, Kovács Tímea Kíra bv. zászlós felkérést kapott Budapest Főváros Kormányhivatalától, hogy az általuk rendezett továbbképzésen tartson egy előadást az intézményünkben született gyermekek kezelésével kapcsolatos tapasztalatokról, további sorsukról, elhelyezésük lehetőségeiről.

A továbbképzésen részt vevő szakemberek érdeklődve hallgatták a témával kapcsolatos adatokat, tapasztalatokat. Kolléganőnk beszélt a tököli kórházban született gyermekek számának alakulásáról – visszatekintve az elmúlt évekre – illetve elmondta, hogy a terhes gondozás, a szülések levezetése, továbbá a babák elhelyezése itt ugyanúgy történik, ahogyan a civil kórházak szülészeti osztályain. Ismertette a vonatkozó jogszabályok alapján azt is, hogy mikor helyezik el együtt az újszülöttet az anyával, és mely esetek zárják ki ennek lehetőségét. Előadásában arra is kitért, hogy a gyermek és az édesanya – amennyiben nem áll fenn a szülői jogkör gyakorlásának tiltása – mikor és milyen formában kerülnek a Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet anya-gyermek részlegére és ott meddig maradhatnak.

[Fotó: Bv Központi Kórház]

Előadását nagy érdeklődés kísérte, hiszen a büntetés-végrehajtás az emberek számára egy zárt, titokzatos világ, melynek falai között más szabályok szerint élik életüket az emberek, mint a civil életükben. Az előadó által feldolgozott téma is egy különleges szituáció, hiszen egy börtönben született szabad gyermekről van szó, akinek az édesanyja viszont fogvatartott. Ez a kettőség még inkább érdekessé teszi a nőgyógyászati-szülészeti osztály munkáját.

Az előadás során kolléganőnk a hallgatóság osztatlan figyelmét élvezte, köszönhetően az érdekfeszítő témának, összeszedett, informatív előadásának. A szervező a továbbképzés végén jelezte, a jövőben is szeretnék, hogy hasonló témájú képzéseken, előadásokon kolléganőnk képviselje kórházunkat.