A Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete közötti együttműködési megállapodás alapján a Szervezet két munkatársa 2018. április 16-tól három napon keresztül elsősegélynyújtó képzést tartott fogvatartottaknak. A képzéshez szükséges szemléltető eszközöket a Vöröskereszt biztosította.

A tanfolyam során a hat önként jelentkező előzetes letartóztatott megismerhette a mentő értesítésétől az újraélesztésig a szükséges intézkedéseket. A fogvatartottaknak az újraélesztés tetszett a legjobban, ahol kipróbálhatták magukat is az erre az alkalomra behozott szemléltető eszközön. Megismerhették a defibrillátor használatát és a műszaki mentés során használt fogásokat. A fogvatartottak sebkötözést, vérzéscsillapítást, sebellátást és áramütés során teendő feladatokat is megtanulhatták.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Először tartott elsősegélynyújtó képzést büntetés-végrehajtási intézetben a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. A Vöröskereszt alaptevékenységeinek egyike e tudás népszerűsítése és oktatása a társadalom minél szélesebb körében. Humanitárius szempontból is fontos, hogy a fogvatartottaknak is elérhető volt az alapfokú elsősegélynyújtás ismereteinek megszerzése. Az oktatók kihívásnak érezték, hogy egészen új helyzetben és környezetben kell oktatniuk. Gyakorlatorientált képzést tartottak, hogy a résztvevők baleset vagy rosszullét esetén alkalmazni tudják az életmentő fogásokat a mentő megérkezéséig.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

A résztvevők érdeklődéssel fogadták a felkészítést, érezhetően örültek a lehetőségnek. Aktívan bekapcsolódtak az újraélesztés, a sebek és a rosszullétes betegek ellátásának feladataiba, sőt megosztották saját tapasztalataikat, élményeiket is az oktatókkal. A Vöröskereszt munkatársai értékesnek és hasznosnak ítélték meg az újszerű kezdeményezést, bíznak abban, hogy a jövőben folytatódik az együttműködés és az oktatás.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet