2018. június 19-21. között a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség X. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet együttműködési gyakorlatára került sor az intézet Maglódi úti objektumában.

A gyakorlatok a délutáni órákban kezdődtek és minden alkalommal értékeléssel zárultak.
A gyakorlatot képező forgatókönyv szerint az első és a harmadik napon a III. számú épület alagsorában egy ruházati anyagok tárolására szolgáló hatvannyolc négyzetméteres raktárhelyiségben, míg a második napon a II. számú épület 1. emeleti olvasószobájában csaptak fel a lángok, amik később átterjedtek a szemközti zárkára is.

Fotó: Fővárosi Bv. Intézet
A tüzet észlelve a büntetés-végrehajtási intézet dolgozói megtették a bejelentést a 112-es segélyhívószámra, és ezzel egyidőben megkezdték a "sérült fogvatartottakat" alakító kollégák mentését.
A kijelölt helyiségeket és folyosókat teljes egészében elborították füsttel, ami jól szimulálta a valós élethelyzetet és nagymértékben megnehezítette a beavatkozást végzők dolgát is.

Fotó: Fővárosi Bv. Intézet
A szimulációt követően a katasztrófavédelem szakemberei és a büntetés-végrehajtás munkatársai közösen elemezték az eseményeket, a gyakorlatot mindhárom napon mindkét fél eredményesre értékelte.

Fotó: Fővárosi Bv. Intézet
Az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok célja, hogy mind a büntetés-végrehajtás személyzete, mind a tűzoltók megfelelő módon felkészüljenek egy börtönben keletkező tűz közös leküzdésére, mindkét szerv rendelkezzen olyan elméleti és gyakorlati ismeretekkel, amelyek éles helyzetben elősegítik a gyors, a körülményekhez képest biztonságos és hatékony mentési, tűzoltási tevékenységeket.