Hat fogvatartott állt neki december egyik leghidegebb napján, hogy a Rex Állatotthon területén jóvátételi munkát végezzenek. Kitakarították a háztáji udvar állatainak óljait, hordták a szénát és almával-répával etették a mentett lovakat. A Budapesti Fegyház és Börtön is csatlakozott a minden hazai bv. intézetet érintő, közel félezer fogvatartott bevonásával rendezett jóvátételi rendezvénysorozathoz.

A fogvatartottak önkéntesen vettek részt a munkákban, miután a jóvátételi kezdeményezések, resztoratív programok az európai tendenciának megfelelően egyre nagyobb teret nyernek a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben is.

Képek forrása: Apró Andrea


A tettük következményeiért felelősséget vállaló elítéltek egy része lehetőséget kap a börtön falain kívüli munkavégzésre, így társadalmilag hasznos tevékenységük alkalmas a fogvatartottakkal kapcsolatos előítéletek csökkentésére is.

Képek forrása: Apró Andrea


Ez vezérelte Farkas József alezredest is, aki a mostani jóvátételi munkát szervezte. Az alezredes elmondta, sokan jelentkeztek a szombati munkára a Rex-nél, ám első alkalommal csak hat fő vehetett részt a programon. „Csak a jó magaviseletű fogvatartottak jöhettek számításba, akiket ajánlott a reintegrációs tisztük. Az is számított, ki, mennyire aktív az intézet belső programjaiban” – vázolta az alezredes a lehetőséghez vezető utat.
Mészáros László fogvatartott azok közé tartozik, aki részt vehetett a jóvátételi munkán. Mint mondta, szinte jutalomként fogja fel, hogy az intézet falain kívül dolgozhat. „Több ilyen munkára lenne szükség, akár havi rendszerességgel is kijárhatnánk. A börtön szomszédságában lévő Új köztemető rendberakását is elvégezhetnénk” – adott javaslatot a jövőbeli feladatokra Mészáros. 
Kállay Rita, a REX ügyvezetője számára nem volt ismeretlen a fogvatartottak jelenléte, mert már járt a Budapesti Fegyház és Börtönben. „2015-ben a kollégáimmal tartottunk előadást az intézetben az állatvédelemről és a munkánkról. Utána kutyás bemutatót tartottunk, a fogvatartottak pedig kutyázhattak egy kicsit.”
Az ügyvezető úgy véli, a fogvatartottak a Rex-nél azt is megtapasztalhatják, hogy van esély az újrakezdésre, hiszen a kennelsoron lévő négylábúak is új esélyt kapnak azzal, hogy örökbe fogadják őket.
Mint Kállay Rita elmondta, minden segítségnek örülnek, így annak is, ha a jövőben újabb fogvatartottak jönnek el hozzájuk dolgozni.
Várhatóan 2017-ben több külső helyszínen lesz lehetőség jóvátételi munkát végezni, hogy a tettéért felelősséget vállaló ember kicsit visszaadhasson valamit a társadalomnak.