2017. május 9-11. között került sor az intézet Gyorskocsi utcai objektumában a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség II. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Fővárosi Bv. Intézet már-már hagyományosnak mondható együttműködési gyakorlatára.

A feltételezések szerint az első napon elektromos meghibásodás okozott tüzet a börtön könyvtárában, míg a többi napokon az ötödik és harmadik emelet egy-egy zárkájában, az ott tartózkodó fogvatartottak okoztak tüzet szándékosan, illetve gondatlanságból. A tűzzel érintett helyiségekben jól szimulálta a valós élethelyzetet a tüzet jelző fényfüzérek és a teljes egészében füsttel telítődött légtér, amely nagymértékben megnehezítette a beavatkozásban résztvevő büntetés-végrehajtási dolgozók és tűzoltók dolgát egyaránt.

Fotó: Fővárosi Bv. IntézetA gyakorlat során egy váratlan esemény következtében azonnali intézkedések megtételére került sor. Egy fogvatartottat játszó személyi állományi tagot a zárka zárszerkezetének meghibásodása miatt szakszerű tűzoltói beavatkozással kellett kiszabadítani.

A tűzriadót követően a katasztrófavédelem szakemberei és a büntetés-végrehajtás munkatársai külön-külön és közösen is elemezték a megtett intézkedéseket és eseményeket, a gyakorlatot mindhárom napon mindkét fél eredményesre értékelte.