Köz-élet - Közös-érdek - Közösségi Foglalkoztató
Az EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú „Fogvatartottak reintegrációja” című kiemelt projekt keretében a BvOP Közösségi Foglalkoztató (KF) elnevezésű intézményeket hozott létre Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ez a három megye bűnügyi fertőzöttség szempontjából is kiemelt régió. 2010 óta a TÁMOP programok is folyamatosan jelen vannak a megyék büntetés-végrehajtási intézeteiben.

A közösségi foglalkoztató célcsoportjába tartoznak: pártfogó felügyelet alatt álló személyek, reintegrációs őrizetbe helyezett fogvatartottak, társadalmi kötődés programba bevont elítéltek, feltételes szabadságra bocsátott elítéltek, büntetését kitöltve szabadulók, utógondozásban részesülő, külön magatartási szabály betartására kötelezettek, az EFOP/KMR ügyfelek és hozzátartozóik, kriminalizációval veszélyeztetettek, valamint hozzátartozók.
A KF működtetésének egyik kiemelt célja a tapasztalatok és a jó gyakorlatok megosztása a külső és belső szakmai körökkel, illetve a fenti célcsoportba tartozók, de elsősorban a jogerős szabadságvesztésről szabadulók hatékonyabb segítése egy olyan intézmény és szakemberi team segítségével, akik kifejezetten a szabadulás utáni társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációval foglalkoznak.
A KF működésének további célja, illetve várható hatása még, hogy külső együttműködő partnerekkel hatékonyabb legyen a reintegrációt segítő munka, a bv. pártfogó felügyelők munkaterhei csökkenjenek, az EFOP 1.3.3. tanácsadók tevékenységének beillesztésével a hatékonyság növelése, mindezek által pedig az ügyfélkör tekintetében a bűnismétlési kockázatok csökkentése. Az intézményben egyéni és csoportos formában egyaránt igénybe vehetők a szolgáltatások, melyek a teljesség igénye nélkül: egyéni tanácsadások, szociális segítségnyújtás, pszichológiai konzultáció, álláskeresési tanácsadás, készségfejlesztő tréningek.
A szolgáltatás várható kezdési időpontja 2018. október hónapja, helyszíne pedig Debrecenben, a Vígkedvű Mihály utca 53. szám alatt lesz megtalálható.

Forrás: HBM BVI