Mindenszentek ünnepének alkalmából gyűltek össze a fogvatartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet kultúrtermében.

A hétköznapi emberek úgy emlékeznek meg elhunyt hozzátartozóikról, hogy a végső nyughelyül szolgáló temetőkbe virágot visznek nekik, illetve egy-egy szál gyertyát gyújtanak emlékükre a síroknál.
A nyíregyházi börtön falai között ítéletüket töltő fogvatartottak ezt nem tehetik meg, viszont részt vehettek egy liturgián, melyet az intézet lelkésze, Lippai Csaba celebrált. Az összegyűlt, közel 60 fogvatartott nemcsak a lelkész beszédét hallgathatta meg, hanem a női elítéltek által összeállított verseket, idézeteket is. Az  Ady Endre, Weöres Sándor és Wass Albert költeményeiből kigyűjtött válogatást szavalták el a többieknek, melyek a halálról, az elmúlásról és a megemlékezésről szóltak. A teremben a néma csend jelezte az esemény súlyát.
A zárkáikba visszavonuló elítéltek parancsnoki engedéllyel gyújthattak egy-egy mécsest, így emlékezve saját elhunyt szeretteikre.

 

Forrás: Sz.-Sz.-B. Megyei Bv. Intézet