A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete szirmabesenyői telephely története

Intézetünk története az 1980-as évekre vezethető vissza. Ekkor született kormányzati döntés arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet részeként megépítésre kerül annak ún. II. objektuma Miskolc határában.
Az építési munkálatok 1986-ban kezdődtek. A betelepítésre 1991. tavaszán került sor. A tervezési és kivitelezési munkálatokat a Borsodi Állami Építőipari Vállalat szakemberei végezték.

Az intézet történetében nagy fordulópont volt a 2001-es év. A jelzett évben kezdődtek meg a II. objektum átalakítási munkálatai.
A korszerű büntetés-végrehajtási intézetet – a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetét – 2002. március 27-én adták át.

Az átalakítás terveit a Hinterland Mérnöki Iroda munkatársai készítették. A kivitelező a MASZER Rt. volt.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Az intézetek alapító okiratainak módosítása következtében a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete 2009. december 31-ei hatállyal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe történő beolvadással megszűnt.
2010. január 1-jétől az intézet jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeként, majd 2010. augusztus 15-től szirmabesenyői telephelyeként működik.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet