Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Székhelye: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 5.
Telefon: 06-42/411-400
Fax: 06-42/400-952
E-mail: hbLk3YYNbnlpcmVneWhhemEudWtAYnYuZ292Lmh1
www.buntetes-vegrehajtas.gov.hu/nyiregyhaza 

A  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet költségvetési szerv, jogi személy.
Az intézet a jogszabályok és belső rendelkezések alapján végrehajtja a jogerős szabadságvesztés büntetéseket, foganatosítja az előzetes letartóztatásokat, a nem jogerős ítéleteket, a pénzbüntetést helyettesítő szabadságvesztést, a közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést, a pénzbírság, helyszíni bírság és a közérdekű munka helyébe lépő elzárást. Ennek során szervezi és végzi a fogvatartottak őrzését, felügyeletét, nevelését, munkáltatását, anyagi-pénzügyi, egészségügyi ellátását, biztosítva a törvényesség betartását.


Az intézetet az intézetparancsnok vezeti, az egyes szakterületek élén osztályvezetők állnak. Az intézet személyi állományába tartozók hivatásos szolgálati, valamint közalkalmazotti jogviszonyban látják el szolgálati feladataikat.  A szervezeti felépítés és a Szervezeti és Működési Szabályzat a kapcsolódó dokumentumokban található.
 
Az intézet felettes szerve a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a törvényességi felügyeletét gyakorló szerv pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.