Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet alaptevékenysége az előzetes letartóztatással, biztonsági és egyéb fontos okból elhelyezett felnőtt korú férfi elítéltek szabadságvesztésével, az elzárással, továbbá a fiatalkorú férfi és női fogvatartottak előzetes letartóztatásával, valamint fiatalkorú férfi fogvatartottak szabadságvesztésével összefüggő büntetés-végrehajtási feladatok ellátása.

A megyei intézet befogadóképessége 150 fő, a fiatalkorúak intézetében 61 fő fogvatartott helyezhető el.

1884. május 13-án került átadásra Pécs város történelmi belvárosában a pécsi királyi ügyészségi fogház. A következő években számos felújítási és átépítési munka zajlott. A fiatalkorúak regionális bv. intézetének átadására 2006.-ban került sor. A két intézet 2009. december 31-én került összevonásra. A Megyei házban férőhelybővítés céljából átalakítás történt, 2013. decemberében az összesen 10 db zárka, illetve lakóhelyiség 44 fő fogvatartott befogadására alkalmas új részleg létesült.

A fogvatartottak foglalkoztatása az intézet költségvetési munkáltatásán kívül, iskolai oktatás, kábítószer-prevenció, kulturális- és sportprogramok, vallási felekezetek által tartott egyéni- és csoportos foglalkozások lebonyolításával valósul meg. Mindezeken felül a reintegráció elősegítésének érdekében életvezetési csoportok, jobb-agyféltekés rajztanfolyam, kézműves foglalkozások is kiegészítik az itt elhelyezettek mindennapjait.