A Szegedi Fegyház és Börtön története
I. Objektum
Az 1879-es nagy árvíz után példás gyorsasággal felépült Szeged. A háromemeletes királyi kerületi börtön építését Wagner Gyula műépítész tervei alapján, 1883 júniusában kezdték meg, amely 1884 augusztusára elkészült. A börtönépület négy épületszárnya központi körfolyosóba csatlakozik. A csillag alaprajzú elhelyezés miatt kapta a köznyelvben a “Csillagbörtön” elnevezést.

Szegedi Fegyház és Börtön

A törvényszéki palotából, fogházakból, börtönépületből álló épületkomplexumot téglából épült 70 cm széles, négy méter magas bástyafallal kerítették körbe.
Az intézet első vezetője Törökfalvi Török Kálmán, 1884. augusztus 27-én foglalta el igazgatói állását. Az első rabszállítmányt, 1885. január 10-én fogadta be az intézet. Az új létesítményben 76 magánzárka, 65 közös zárka, 5 fegyelmi zárka, kiszolgáló létesítmények,- befogadóképessége 500 fő volt.

Szegedi Fegyház és Börtön


A szegedi börtön az 1884. évi létesítésétől kezdve folyamatosan büntetés-végrehajtási funkciót látott el. Az 1944-1945. években hadifogolytáborként működött. Az 1962-ben a Mars téri börtön-objektumot határoló Cserzy Mihály utca túloldalán lévő rabmunkáltatási üzemet, a jelenlegi Nagyfa – Alföld Kft-t alagúttal kötötték össze.
A börtön Mars téri épületein jelentősebb átalakításokat az 1936-1938. és az 1987-1988. években végeztek. 1987-ben a Csillag körlet délnyugati szárnyát megtoldották. A toldalék-épületben orvosi rendelő, szociális helyiségek (fürdők, mosogatók, ruharaktárak) és foglalkoztató termek kaptak helyet.
Napjainkban az intézet a tényleges életfogytiglan ítéletet kapott fogvatartottak kiemelt végrehajtási helye, ezért a különleges büntetés-végrehajtási feladatok figyelembevételével alakították ki a hosszúidős speciális rezsimet (HSR körlet), amelyben azok a fogvatartottak kerülnek elhelyezésre, akik életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésüket töltik (a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből ki nem zárva, vagy éppen kizárva), és magatartásuk, az intézet rendjéhez kapcsolódó viszonyuk alapján speciális kezelésük és elhelyezésük indokolt.

A történelem évtizedei folyamán több ezer elítélt töltötte itt büntetését köztörvényes és politikai foglyok egyaránt. A Csillagbörtön napjainkban a súlyos bűncselekményt elkövetett fogvatartottak végrehajtóháza, az ország egyik legszigorúbb fegyintézete.

Szegedi Fegyház és Börtön

 A Szegedi Fegyház és Börtön építészeti változásai
1936.-1938. Büntető törvényszéki palotából irodaépület lett, a nagyteremben (ma díszterem) galériát építettek.
1983.-1984. Felépül az Átmeneti Intézet a Dorozsmai úton (1996-ig üzemel).
1986.-1988. Elkészül az ún. Csillag-toldalékszárny, fürdőkkel, foglalkoztató helyiségekkel. Kiépül a zárt láncú biztonsági rendszer.
1997.-1998. Modern látogatóhelyiség épül. Eredeti stílusban, igényesen felújítják a volt igazságügyi palota épületében a nagytermet (Díszterem).
2001. Konyhafelújítás.
2002. Szegedi Fegyház és Börtön II. objektumának (Dorozsmai úti ún. előzetes börtön) átadása (Férőhely: 230 fő).
2005. A Hosszúidős Speciális Rezsim kialakítása a Csillag harmadik emeletén.
2008. A főépület klubhelyiségében az állomány részére: konditerem és hatszemélyes szauna átadása.
2009 A főépület alagsorában férfiöltöző kialakítása
2013 Felújították az épület Mars térre néző homlokzatát