Összesen 333 millió forintból újult meg a konyha a Budapesti Fegyház és Börtönben. A beruházást Csóti András bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka adta át 2016. március 22-én.

Fotó: Apró Andrea - BvOPCsóti András a keddi átadási ünnepségen hangsúlyozta: immár valamennyi bv. intézetben – a két PPP-beruházásban épült börtönön kívül – a szervezet működteti a konyhákat. Kormányzati elvárás volt ugyanis a büntetés-végrehajtással szemben, hogy minél inkább a belső ellátásban megtermelt élelmiszer-alapanyagok felhasználásával oldják meg a fogvatartottak élelmezését, és az is, hogy növeljék a foglalkoztatásukat. Ezzel a beruházással a bv. szervezet mindkét elvárásnak megfelel – hangsúlyozta. Az új, 1250 négyzetméteres konyhaüzem mintegy 50 fogvatartottnak ad munkát, míg a fogvatartottak ellátása mellett a személyi állomány, valamint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) élelmezési igényeit is biztosítja.

Fotó: Apró Andrea - BvOPSzéles Gábor bv. dandártábornok, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka elmondta, hogy a 2015 februárjában megkezdődött munkálatokat a régi konyhaépület bontásával kezdték meg, amelyben 48 fogvatartott összesen 5648 munkaórát dolgozott. Kiemelte, hogy a 2015-ös év a konyhaüzem elindítására történő felkészülés jegyében telt, de a látványos építészeti munkák mellett megteremtették a szabályozási környezetet, kialakították a személyi és tárgyi feltételeket, megtervezték az étlapot.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A beruházás során a BvOP által finanszírozott közbeszerzés nyertese elvégezte a több mint 270 millió Ft értékű kivitelezést, valamint elkészültek az intézet által megrendelt kiegészítő munkálatok is. A szakhatósági engedélyek beszerzését követően próbafőzésekkel teszteltük a mintegy 55 millió Ft összértékben megvásárolt nagykonyhai gépeket, berendezéseket és edényzetet. Az új konyhaüzem végül 333 millió forintból újult meg, amely így már közel negyven féle étrend szerint biztosít élelmezést a fogvatartottaknak évente közel 220 ezer kg kenyér, 170 ezer darab zsemle, 60 ezer kg sertéshús, 24 ezer kg csirkehús, 120 ezer kg burgonya, valamint 50 ezer liter tej felhasználásával.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Mindezek eredményeként minden igényt kielégítő, korszerű konyhaüzem áll rendelkezésre a Gyűjtőben, ami egyben azt is jelenti, hogy minden bv. intézetben elítélt foglalkoztatással és a belső ellátásban megtermelt élelmiszer-alapanyagok felhasználásával biztosítják a fogvatartottak élelmezését.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Forrás: BFB

Az új konyhaüzem – az elsődleges tapasztalatok és a fogyasztói visszajelzések alapján – minden tekintetben alkalmas arra, hogy folyamatosan biztosítson változatos, az egészséges táplálkozási igényeket kielégítő, valamint a speciális étrendeknek is megfelelő élelmezési ellátást.

Forrás: BFB