Az idén októberben 5. születésnapját „ünneplő” szimbolikus jóvátételi program 2018. szeptemberrel ismét újra indul a 2018/19-es tanévben. A büntetés-végrehajtási intézet ismét megnyitja kapuit a megye középiskolásai előtt, hogy a jóvátételi program keretében a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal együttműködve drog- és bűnmegelőzési felvilágosító előadásokat tartson a serdülőkorú fiataloknak azzal a céllal, hogy a programban résztvevő fogvatartottak személyes történetei által felvilágosítást kapjanak a bűnözés és a kábítószer használat negatív hatásairól.

Emellett a fiatalok felvilágosítást kapnak a börtön működéséről, illetve intézetlátogatás keretében betekintést nyerhetnek a zárt világba is.
A program sikerét mutatja, hogy az első alkalom 2018. szeptember 26-án lesz és a tanév végéig már előre le vannak foglalva az időpontok a közoktatási intézmények által. Amennyiben a havi egy alkalomnál több igény mutatkozik, az intézet a kérést a pro bono elve alapján teljesíti.
Az intézet és a program megvalósítói (intézet munkatársai, résztvevő fogvatartottak) is bíznak abban, hogy az elhangzott információk, jótanácsok segítségül lesznek a fiataloknak abban, hogy a jövőben is szermentes életet élő, a helyes úton járó emberek legyenek.

forrás: HBM BVI