A III. Országos Börtönszínház találkozón a veszprémi börtön képviseli a régiót.

A Veszprém Megyei Bv. Intézet társulata harmadik alkalommal mérhette össze teljesítményét a régió bv. színjátszó köreivel. Ezúttal zalaegerszegi, sopronkőhidai, szombathelyi és veszprémi produkciót láthatott a zsűri. Mind a négy intézet vidám darabbal készült, talán a befogadó közeg jobban értékeli a könnyed darabokat és az amatőr színjátszók is nagyobb kedvvel élik bele magukat a szereplők bőrébe.

Fotó: Veszprém Megyei Bv.Intézet

A szoros verseny értékelési szempontjait hónapokkal ezelőtt megkapták az intézetek, Veszprém bebizonyította, hogy érdemes volt azokat mindvégig szem előtt tartani. Az előadás maximum 35 perces lehetett, hat szereplővel és a díszlet kialakításánál figyelembe vették a kreativitást, megjelenést. Nyima Tamás bv. ezredes intézetparancsnok - mint szombathelyi házigazda - ünnepélyes megnyitóját követően a Bakony Színjátszó Kör lépett elsőként a színpadra.

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet

A függöny mögül előkerülő díszlet azonnal elnyerte a zsűri tetszését, amelynek tagja volt Szokolai Brigitta dramaturg, Quintus Konrád színész-rendező, valamint Draxler Ferenc c. bv. alezredes, kiemelt főreferens, az Országos Parancsnokság  képviseletében. A rendezvényen jelen volt Barbalics Nikoletta bv. őrnagy, kiemelt főreferens is.

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet


Szoros volt a verseny, a színdarabokban az egyetlen közös a műfaj volt, valamennyi vígjáték kategóriába sorolható. Intézetünk Nóti Károly: A cég arája című vígjátékát aktualizálta napjainkra, mely mind a szövegben, mind a jelmezekben és a díszletben jól megmutatkozott. A zalaegerszegi csapat Karinthy Frigyes: Kérem vissza az iskolapénzt! című darabját adta elő. A Sopronkőhidáról érkezők valódi komédiások voltak, egy népi zenés játékkal készültek, különlegessége volt, hogy nyelvezetében, illetve a karakterekben egyértelműen felfedezhettük a börtönszlenget és egyéb bv. sajátságokat. Az előző országos verseny nyertese, a szombathelyi házigazdánk produkciója saját szerzemény volt, a jól kitalált szereplőkön érezhető volt, hogy nem csak tudnak, hanem mernek is játszani, ahogy ezt a zsűri megállapította.

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet


Az értékelés során a szakemberek nem fukarkodtak az elismeréssel és építő kritikájuk a jövőre nézve sokat lendíthet a fogvatartottak játékán.
Augusztusban Budapesten, az országos megmérettetésen négy produkció közül választja majd ki a szakértő zsűri a legjobb előadást.
Veszprém már biztosan ott lesz! Gratulálunk a csapatnak!