Rendhagyó és hagyományt teremtő megemlékezés a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben

Március 15-i megemlékező műsorukkal és a gyulai börtön bátor fogvatartott ifjai és öregjei 2016. március 10-én történelmet írtak az intézet históriás könyvében.

A mi márciusi ifjaink (Fotó:Békés Megyei Bv. Intézet)

Több hónapos felkészülés előzte meg a megmérettetéssel egybekötött megemlékezést, melyen a bátor jelentkezők saját verssel, vagy az intézet könyvtárából választott nemzeti ünnepünkhöz illő költeménnyel készültek a közönség elé lépni.

Átélés (Fotó: Békés Megyei BV. Intézet)

A program természetesen minden magyar legkedvesebb és legszívhezszólóbb költeményével, a Himnusszal vette kezdetét, melyet a rendezvény házigazdájának, Uhrin Ilona pártfogónak köszöntő és megemlékező szavai követtek.

Nemzeti Dal (Fotó:Békés Megyei Bv. Intézet)

 

Folytatásként a márciusi ifjak „hitvallása”, a megzenésített Nemzeti dal hangzott el gitárkísérettel, majd a négy versenyző előadott egy saját költeményt, valamint Petőfi Sándor több alkotását, szívet melengető formában.Saját verssel (Fotó:Békés Megyei Bv. Intézet)

 

Mivel megmérettetésről volt szó, döntőbírák is helyet kaptak a vendégek soraiban. Dézsi János, a gyulai kultúra fellegvárának számító Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója, Kiss László író, magyar-történelem szakos tanár és a Bárka művészeti és társadalomtudományi folyóirat szerkesztője, illetve - nem utolsó sorban -  az intézet parancsnoka, Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes értékelte a versenyzők előadását.

Dézsi János könyvtárigazgató, Kiss László író, és az intézetparancsnok (Fotó: Békés Megyei Bv. Intézet)

 A zsűrinek nem volt egyszerű dolga, döntésük alapján végül minden versenyző elismerő oklevélben, valamint a saját költeményét előadó szereplő külön könyvjutalomban is részesült.

Szakmai elismerés (Fotó:Békés Megyei Bv. Intézet)

A megemlékezés folytatásaként a már többek számára jól ismert Cella Hecc Társulat produkciója következett, melyben helyet nyert Bródy János szerzeménye a „Ha én rózsa volnék”, végül a Szózat csendült fel, mely többek arcára könnycseppet csalt - talán a közös ünnepi megemlékezés miatt feltámadó hazafias érzések hatására.

Cella Hecc Társulat (Fotó: Békés Megyei Bv. Intézet)

A nemzeti ünnepre történő megemlékezés március 15-én tovább folytatódott Gyula város központi ceremóniáján, ahol az intézetünk a rendvédelmi szervekkel közösen koszorút helyezett el Petőfi Sándor szobránál. 

Koszorúzás (Fotó: Békés Megyei Bv. Intézet)

A délután folyamán Gyula város önkormányzatának ünnepi képviselő-testületi ülésén Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes képviselte intézetünket, melyet az Erkel Ferenc vegyeskar színvonalas műsora zárt.

Ünnepi testületi ülés (Fotó: Békés Megyei Bv. Intézet)