2018. június 6-án a Fővárosi Bv. Intézet adott otthont a III. Börtönszínházi Találkozó egyik regionális selejtezőjének, melyre 4 intézet fogvatartotti csoportjai készültek mosolyt fakasztó vagy éppen rendkívül drámai előadásokkal.

A zsűri elnöke Quintus Konrád színész, rendező és tagjai Szokolai Brigitta dramaturg, rendező, valamint Draxler Ferenc c. bv. alezredes kiemelt főreferens (BvOP) nagy örömmel fogadták el a felkérést.

A neves színházi szakemberek hatalmas lelkesedéssel álltak a munkához és lenyűgözte őket a fogvatartottak felkészültsége, tehetsége, kreativitása és fegyelmezettsége.
A sort a házigazda, a Fővárosi Bv. Intézet nyitotta, A. A. Milne – Micimackó című művéből adtak elő két jelenetet. Micimackó beszorulása és Zsebibaba elrablása rendkívül színes és ötletes díszletek között zajlott, mely különösen megnyerte a zsűri tetszését.

Fotó: Skála Anett
A vidám pillanatokat, a mesejátékot egy igen komoly, drámai előadás követte. A Pálhalmai Országos Bv. Intézet, Mélykúti objektumának női fogvatartottjai Federico García Lorca – Bernarda Alba Háza egy-egy részletét vitték színpadra. A zsűri az egyszerű színpadi kellékek rendkívüli kreativitással történő felhasználását, a szereplők profi színészekhez hasonlatos alakítását, és az előadásra minden szempontból jellemző fegyelmet emelte ki.

Fotó: Skála Anett

Az utolsó két előadás során már vérbő komédiázást láthattak a nézők, melynek eljátszása a zsűri szerint legalább olyan nehéz feladat, mint a drámai jeleneteké. 
Az Állampusztai Országos Bv. Intézet férfi fogvatartottjai Móricz Zsigmond – Dufla Pofon című művével, a Kalocsai Fegyház és Börtön női fogvatartottjai pedig Thuróczy Katalin – Két szomszéd vár című vándorkomédiájával szórakoztatták a közönséget.
Izgalmas vállalás, hogy a férfi fogvatartottak közül az egyikük női szerepet, még a női fogvatartottak közül többen is férfi szerepeket alakítottak.

Fotó: Skála Anett

Fotó: Skála Anett

A zsűri – elmondása szerint – igen nehéz helyzetben volt, hiszen a 4 produkció közül ebben a régióban is csak egyet választhattak ki a III. Országos Börtönszínházi Találkozóra, melynek ez év augusztusában ismét a József Attila Színház ad otthont.

Fotó: Skála Anett
Hosszas tanácskozás és a látottak, hallottak részletes kielemzését követően a választásuk végül a Pálhalmai Országos Bv. Intézet előadására esett, ami így számukra igazi jutalomjáték lesz.

(Kovács Klára bv. alezredes)