Saját, kétkezi munkával teremtenek maguknak jobb elhelyezési körülményeket a Márianosztrai Fegyház és Börtön fogvatartottjai. A büntetés-végrehajtás a férőhelybővítés mellett a körülmények jobbá tételére is nagy figyelmet fordít.

A börtönben végzett munka szerencsés esetben mindig rejt egy kis mögöttes tartalmat is. Nem csupán az a cél, hogy a fogvatartottak elhelyezési körülményeiket folyamatosan javítsák, hanem az is, hogy belássák, megtanulják, hogy kezük munkájával értéket teremthetnek. Az így megteremtett értékre pedig jobban vigyázzanak.

Forrás: Márianosztrai Fegyház és Börtön

Forrás: Márianosztrai Fegyház és Börtön
Sándor – nevezzük így – börtönbe kerülése előtt nem élt fényes körülmények között. Családját alkalmi munkákért kapott csekély fizetésből tartotta el, de a kőműves szerszámokkal mindig ügyesen bánt. Szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező fogvatartott társától az elmúlt egy évben a kisebb-nagyobb munkák során sokat tanult. Múlt év szeptemberében a kötelező munka mellett egy tanfolyamra is beiratkozott. Megtetszett neki ez a mesterség, örömmel mesél családjának az alkotás öröméről. A felújítások során sokat dolgozik, kevés szabadidejében már azt tervezi, hogy 2018. augusztusi szabadulása után az otthoni kis házat hogyan fogja tudni csinosítani. Bízik benne, hogy megszerzett gyakorlatára, szaktudására másnak is szüksége lesz majd, így családjának sem kell majd tovább nélkülöznie miatta. Lopott. Tettét megbánta, jóvátenné. Nem is érti már, hogyan gondolhatta ezt akkor. Az igazi büntetés a lelkiismeret-furdalás. Sándor ezért a meghirdetett jóvátételi munkákra is mindig szinte elsőként jelentkezik. 

Forrás: Márianosztrai Fegyház és Börtön