Intézetünkben fogvatartott fiatalok és felnőttek vehették át év végi bizonyítványukat az elmúlt héten.

A hatályos Büntetés-végrehajtási törvény egyik fontos célkitűzése a fogvatartottak visszavezetése a társadalomba, a visszaesések számának csökkentése.

E célok elérése érdekében kiemelt szerepet kap a fogvatartottak foglalkoztatása, oktatása, melyek segítik a szabadulásuk utáni társadalomba való visszailleszkedésüket.

Sajnos a szabadságvesztésüket töltő fogvatartottak jelentős hányadának az iskolai végzettsége, tudásszintje jóval alulmarad a társadalmi átlagtól, ezért a börtönfalakon belüli oktatásnak különösen nagy szerepe van.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet székhelyén 22 büntetését töltő fogvatartott kezdte meg felzárkóztató általános iskolai oktatás során az 5-6. és a 7-8. osztályos tanulmányait a 2016/2017-es tanév elején.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Az intézet jellegéből adódóan a tanévzárón tíz fogvatartott vehette át év végi bizonyítványát, társaik az év során más intézetben fejezték be tanulmányaikat, illetve letöltötték büntetésüket.

A végzett fogvatartottak közül ketten az egész évben mutatott szorgalmukért tárgyjutalomban részesültek, ezzel is ösztönözve őket, illetve társaikat a jövőbeni szorgalmas tanulásra.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

A fiatalkorú fogvatartottak bekerülésük előtt iskolai kudarcok sorozatát élték át, illetve többen nem is jártak napi rendszerességgel iskolába. A tudás értékrendjükben általában nem játszik meghatározó szerepet, szűkebb környezetük, családjuk sem ösztönözte, követelte meg a rendszeres munkát, tanulást.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

A Fiatalkorúak Intézetében a tanév két általános iskolai osztállyal, illetve két középiskolai osztállyal indult, összesen száz fogvatartott részvételével. A tanév végén ötven fiatal vehette át év végi bizonyítványát. Társaik átszállításuk vagy szabadulásuk miatt nem tudták az intézetükben befejezni a tanévet.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a 2017/2018-as tanévben tovább folytatódik a fogvatartottak oktatása, tanítása, mely hozzájárul a szabadulásuk utáni jogkövető életmód kialakításához.