A laikus számára furcsa és fölösleges tevékenység lehet fogvatartottakat rajzolni tanítani. A jobb agyféltekés rajzolás azonban több mint puszta időtöltés. Nem csak az a cél, hogy jó kép szülessen - néha ez nem is fontos - hanem inkább az, hogy felszabadítson a napi problémák és a hétköznapok nyomása alól. Illetve, hogy megmutasson egy másfajta látás- és gondolkodásmódot. A módszert már többször alkalmazták börtönökben, nemrégiben Márianosztrán is indult tanfolyam fogvatartottak számára.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia elveihez és kívánalmaihoz igazodva a márianosztrai személyi állomány két tagja végzett tanfolyamot, illetve elsajátította a módszer oktatásának fortélyait is. Tudásukat a reintegrációs munkában is kamatoztatják. Nemrégiben 13 fogvatartott vállalta önként, hogy szabadidejében, munka után rajzlap mellé ül és ceruzát vesz a kezébe.

A közös munka során a segítő és a rajzoló kapcsolata is erősödik. Forrás: Márianosztrai Fegyház és Börtön
"Amikor rajzolsz, megáll az idő. A zárkában is sokat rajzolgatok, csak úgy, a magam kedvére. Így pihenek és meg is nyugtat. Szívesen jövök a foglalkozásokra is. Közben zenét hallgatunk, beszélgetünk is egy kicsit. Nagyon meglepődtem, mikor láttam saját magam fejlődését. Jobban tudok figyelni a részletekre. A rajzokat haza szoktam küldeni. Örülnek neki otthon."

Sok a kétkedő is, de az eredmény önmagáért beszél. Középen az eredeti kép, balra a tanfolyam előtt, jobbra a tanfolyam végén készült kép. Forrás: Márianosztrai Fegyház és BörtönA szakember szerint a rajzolás segít oldani a félelmet, a stresszt, valamint önértékelési problémákat oldhat meg. Harmóniába kerülhetünk önmagunkkal és a környezetünkkel azáltal, hogy a rajzoláshoz szükséges módon nézzük a világot és elfogadjuk a dolgokat olyannak, amilyenek. Nem utolsó sorban a gyors és látványos fejlődés hatalmas sikerélményt ad, az önbecsülés erősödése pedig nagyban segíti a társadalomba való visszailleszkedés lehetőségét.