A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön kiemelt célja, hogy a fogvatartottak szabadulásuk után megtalálják helyüket a társadalomban és annak hasznos tagjaivá váljanak. Ennek alapvető eszköze a fogvatartottak képzése. A raboknak korábban is lehetőségük volt általános iskolába és gimnáziumba járni. Az iskola mellett fontosnak tartjuk, hogy a szabadulás előtt álló fogvatartottak olyan szakmával is rendelkezzenek, amellyel a börtönfalakon kívül el tudnak majd helyezkedni. Az elmúlt három hónapban 20 fogvatartottnak nyílt lehetősége a TÁMOP 5.6.3-12/1-2012-0001 kiemelt projekt keretében szervezett konyhai kisegítő OKJ rész-szakmaképzésben részt venni.

A fogvatartottak előzőleg státuszuktól függően 60 illetve 90 órás készségfejlesztő tréningeket teljesítettek, melyeken elmélyíthették önismeretüket, javíthatták konfliktuskezelő képességüket. Ezek után a szakmaképzésnek nagy érdeklődéssel és szorgalommal vágtak neki. Elméleti és gyakorlati oktatóknak kiváló szakembereket sikerült megnyerni. A gyakorlati ismereteket Krauszpek Ferenc mesterszakács oktatta. A képzés során megismerték a konyha tisztán tartását, a főbb berendezéseket, a higiéniai előírásokat, az előkészítési és ételkészítési eljárásokat.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

2015. január 17-én a képző cég - a Csepel Oktatási és Szolgáltató Kft. – szervezésében, szigorú vizsgabizottság előtt az intézet konyháján 18 fogvatartott sikeresen teljesítette a vizsgakövetelményeket.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

A vizsgát követően a fogvatartottak a börtön konyháján dolgozhatnak és keresetükkel hozzá tudnak járulni tartási költségeikhez. Szabadulásukat követően pedig – piacképes szakmájuk birtokában – lehetőségük lesz, hogy sikeresen beilleszkedjenek a társadalomba.

Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön