Jóvátételi munkavégzés keretében festették le a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön elítéltjei Sopronban az Ikva Otthon mintegy négyszáz méteres kerítését. A hat fogvatartott önként jelentkezett a feladatra és munkájukért nem kaptak juttatást.

A fogvatartottak az ilyen jellegű tevékenységekkel az elkövetett bűneiket legalább szimbolikusan szeretnék jóvátenni, az önzetlen munkájukkal bizonyítani akarnak a társadalomnak. Az ilyen alkalmak segítik az elítélteket abban, hogy szabadulásuk után sikerrel térhessenek vissza a közösségbe, annak hasznos tagjai lehessenek. A segítség pedig mindig jól jön, jelen esetben a nyugdíjas otthon tagjai számára.

Fotó: Magasi Dávid
Ha az elítélt vállalja a társadalmi munka nyilvánosságát, szembenéz bűnével, azzal megteszi az első fontos lépést a megtisztulás felé, ami kell ahhoz, hogy feldolgozza, amit elkövetett és ne akarjon többet hasonlót tenni.

A sopronkőhidai intézet gyakran szervez az elítélteknek hasonló jóvátételi feladatokat: takarítottak már többek között a közterületeken, iskolaudvaron is, és az országos TeSzedd! szemétszedő akcióhoz kapcsolódva gyűjtötték össze a szemetet a kőhidai fogvatartottak a közeli Tómalmi településrészen.

A jóvátételi munkával hozzávetőleg milliós nagyságrendű segítséget kapott a szociális intézmény a fogvatartottaktól.