Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Székhelye: 3501 Miskolc, Fazekas u. 4.
Telefon: 06-46/502-640
Fax: 06-46/502-373
E-mail: mIbRD90YY2UzmmmbWlza29sYy51a0Bidi5nb3YuaHU=
www.buntetes-vegrehajtas.gov.hu/miskolc
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet költségvetési szerv, jogi személy.
Alaptevékenysége, rendeltetése külön kijelölés által meghatározott körben az előzetes letartóztatással, biztonsági és egyéb fontos okból elhelyezett elítéltek szabadságvesztésével, továbbá az elzárással elsősorban  a  Borsod-Abaúj-Zemplén  megyében,  Hajdú-Bihar megyében,  Szabolcs-Szatmár-Bereg  megyében  és  Heves  megyében  lakó  fiatalkorú  férfi  fogvatartottak szabadságvesztésével, valamint a  Borsod-Abaúj-Zemplén  megyében  eljáró  bíróságok rendelkezése  alapján fogvatartott  fiatalkorú  férfiak  előzetes  letartóztatásával  összefüggő büntetés-végrehajtási feladatok ellátása.
 
Az intézetet az intézetparancsnok vezeti, az egyes szakterületek élén osztályvezetők állnak. Az intézet személyi állományába tartozók hivatásos szolgálati, valamint közalkalmazotti jogviszonyban látják el szolgálati feladataikat.  A szervezeti felépítés és a Szervezeti és Működési Szabályzat a kapcsolódó dokumentumokban található.
 
Az intézet felettes szerve a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a törvényességi felügyeletét gyakorló szerv pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.