A júniusi vizsgaidőszakban 28 fogvatartott szerzett festő, mázoló és tapétázó szakmunkás végzettséget. Az ismereteket és a szükséges gyakorlatot két év alatt sajátították el. Van, aki már a nyáron ki tudja festeni saját lakását, van, akinek erre még várnia kell. Ő addig a falakon belül kamatoztathatja megszerzett végzettségét.

"Hal helyett hálót" – tanít az ősi kínai mondás. Ezzel cseng össze a büntetés-végrehajtás képzési elve is. Nem elég a szakma tanulásának lehetőségét biztosítani, nem elég ösztönözni erre a fogvatartottakat. Olyan szakmát kell kiválasztani, amit akár még szabadulás előtt, az intézeti foglalkoztatás során hasznosítani tud a fogvatartott, illetve szabadulás után várhatóan meg tud élni belőle. Ilyen például a szobafestő, mázoló, tapétázó szakma is. Az Európai Üzleti Polytechnikum szervezésében 28 fő végzett sikeresen és vehette át az erről szóló bizonyítványt.

Bizonyítványosztás. Forrás: Márianosztrai Fegyház és Börtön
Emellett még kőműves és hidegburkoló, valamint számítógép-karbantartó tanfolyamon is tanulhatnak a márianosztrai fogvatartottak. Ők a kétéves képzés első évfolyamát fejezték be idén júniusban. A végzősök helyébe pedig szeptemberben újabb festőtanulók kerülhetnek.