A Nostra Kft.-nél dolgozó márianosztrai fogvatartottak az elmúlt hónapban munkájuk mellett az iskolapadba is beültek. A szabadulást követő könnyebb munkaerőpiaci elhelyezkedés reményében targoncavezetői képesítést szereztek. Esetükben nemcsak a szabadulásukig végzett nehéz munka, hanem a társadalomba való sikeres visszailleszkedés is könnyebb lesz targoncával.

A büntetés-végrehajtás kezében az egyik legsikeresebb reintegrációt elősegítő módszer a munkáltatás. A munka mellett oktatásban is részt vevő fogvatartottak pedig duplán bizonyítják azt, hogy tettüket megbánták és a társadalom hasznos tagjává szeretnének válni. A most végzett 8 elítélt szabadulásukig a márianosztrai fegyház területén üzemelő Nostra Kft. papír- illetve faüzemeiben fog munkát végezni, utána pedig a szabad világ, a szabad munkaerőpiac várja majd őket. A civil szférában működő szakképző cég a tanfolyamot követően külön kiemelte a fogvatartottak tanuláshoz való pozitív hozzáállását, kitartását és a vizsgán tanúsított jó eredményeit.

 Forrás: Márianosztrai Fegyház és BörtönA szakképzés különös sajátossága pedig az volt, hogy a fogvatartottak mellett őrzőik, munkáltatási felügyelők is velük együtt tanultak és vizsgáztak. Példát mutatva ezzel szorgalomból, tenni akarásból és emberségből.

Forrás: Márianosztrai Fegyház és Börtön

Forrás: Márianosztrai Fegyház és Börtön
A Nostra Kft. a – Márianosztrai Fegyház és Börtönnel együttműködve – fogvatartottak munkáltatásáért felelős, 100%-ban állami tulajdonú gazdasági társaság. Üzemeiben az ideérkező farönköket feldolgozzák, méretre vágják, az így készült deszkákból és lécekből többségében csomagolóanyagokat, ládákat, raklapokat, és különféle fatermékeket készítenek. Faüzem mellett papír-, drót- illetve gumiüzemben is dolgoznak fogvatartottak. A társaság szakértelmét és bérmunka-kapacitását felajánlva folyamatosan várja leendő partnerei megkeresését.