Megkezdődtek az őszi betakarítási munkálatok a bv. intézethez tartozó Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. területein. Ez az egyik leglátványosabb része a mezőgazdasági munkáltatásnak, ezután már csak a feldolgozás marad hátra.

Fotó: BVOPFotó: Állampusztai Országos Bv. Intézet

Kihasználva az intézet területi adottságait és a fogvatartotti munkaerőt, a zöldségek termesztése a kft. szakmai irányítása és vetőmag ellátása mellett zajlik. A betakarított növényeket főként a fogvatartotti ellátásban használjuk fel a belső ellátást bővítve, a leszedett zöldségek pedig a fogvatartotti konyhára kerülnek feldolgozásra.

Fotó: Állampusztai Országos Bv. Intézet

Az intézetben jórészt mezőgazdasági jellegű fogvatartotti munkáltatás zajlik. A kft.-vel való szoros együttműködéssel az állampusztai gazdaság tulajdonában lévő közel 10 ezer hektár nagyságú földterület 40%-án, azaz 4 ezer hektáros szántóföldön zajlik a növénytermesztés, amelyből saját felhasználásra vetőmagot állítanak elő, valamint a környékbeli gazdák vetőmagszükségletét is biztosítani tudják. Mezőgazdasági társaságunk búza-, napraforgó-, kukorica-, szója-, káposztarepce-termesztéssel foglalkozik, valamint mindezek mellett – a biokultúra részeként – bionapraforgót, biokölest és biotönkölybúzát is termesztenek.

Fotó: Állampusztai Országos Bv. Intézet

A fogvatartotti élelmezésben felhasználandó növények betakarítására (vöröshagyma, burgonya, sárgarépa, káposzta, tök) a napokban került sor, melyek ládákban állnak a hűtőházban és sorakoznak a raktárban arra várva, hogy a konyhára kerüljenek. Így a fogvatartottak elmondhatják, hogy saját munkájuk gyümölcsét fogyasztják.