Intézetünkben is elkezdődtek a tanévek, azonban idén egy kétéves szakmaképzéssel is kiegészült oktatási porfóliónk. A hagyományos iskolai képzéseket 36 fogvatartott, míg a szakmaképzést 21 fogvatartott kezdte meg.

Az intézetünkben két évvel ezelőtt kialakított oktatási centrum idén is közel maximális kapacitással kezdte meg működését, mivel az általános iskolai 7. és 8. osztály mellett középiskolai 9. osztály, valamint felnőttoktatási képzés keretében burkoló szakmaképzés indult.

Az oktatási centrumban egyszerre így 57 fogvatartottat oktatnak a Pannon Oktatási Központ és a Szerencsi Szakképzési Centrum szakemberei, akikkel az elmúlt tíz évben zavartalan, dinamikus oktatási kapcsolat alakult ki.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A fogvatartottak reintegrációjának elősegítésére terveink között szerepel a szakmaképzések számának emelése, mely akár a következő tanévre meg is valósulhat. A fogvatartottak az iskolai oktatásban való részvételt előnyként értékelik, mivel a megszerzett tudással munkahelyeiken is előrébb léphetnek. Az éves lemorzsolódás alacsony, mivel az itt megkezdett tanulmányaikat egy-egy esetleges átszállítás miatt más intézetekben is folytathatják. A szakmaképzés gyakorlati része is intézetünkben fog megvalósulni, így az intézet mindennapi működése során elhasználódó részei megújulhatnak.

A tavalyi év végén lezárult szakmaképzéssel 16 darab festő, mázoló képzésről szóló szakmunkás bizonyítványt oszthattunk ki. Közülük sokan választották a most kezdődő burkoló képzést, mivel így szabadulásuk után komplex feladatokat is képesek lesznek ellátni.

Jelenleg kevés képzett szakmunkás van országszerte, ők pedig hiányszakmát tanulhatnak, amellyel kiemelt lehetőséget kapnak arra, hogy szabadulásuk után ne a visszaesők számát növeljék, hanem dolgos tagjai legyenek a társadalomnak.