Ünnepélyesen átadásra került és az elítéltek számára elérhetővé vált a fogvatartotti könyvtárrendszer újabb eleme: katalogizálására és rendszerezésre kerültek az egyházi tulajdonú és témájú könyvek.

A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben már több éve eredményesen működtetjük a fogvatartotti könyvtárat közel 6000 kötettel. A fogvatartottak elsősorban hétvégente, de akár munkanapokon délutánonként is látogathatják a könyvtárat. A könyvtár kínálata évről évre bővül az együttműködéseinknek köszönhetően.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A vallási témájú kötetek eddig az intézet börtönlelkészénél kerültek elhelyezésre, és a fogvatartotti vallási programokat (cursillo, ultreya, istentisztelet, szentmise, egyéb foglalkozások) látogatók előszeretettel éltek is a kölcsönzés lehetőségével. Az utóbbi három évben azonban a kötetek száma megnövekedett, illetve az egyházi programokon részt vevő fogvatartottak száma is megháromszorozódott. Ezért a Sárospataki Református Teológiai Akadémiával való együttműködésünknek köszönhetően kaptunk könyvtári polcokat, valamint közel további 400 kötetnyi vallási irodalmat.

Az egyházi könyvtár az intézet kápolnájából nyílóan került kialakításra, a könyvtári alap katalógusrendszer szerint. A könyvtár olvasósarokkal is bővült, amivel így a fogvatartottak a lelki foglalkozások során elmélyülhetnek egy-egy kötetben is.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A könyvtár ünnepélyes átadására a Sárospataki Református Teológiai Akadémia képviselői – Prof. Dr. Dienes Dénes rektorhelyettes, Dr. Csorba Dávid főiskolai docens – érkeztek intézetünkbe. Elismerően nyilatkoztak a kezdeményezésről és örömmel fogadták a fogvatartotti egyházi könyvtár megalakítását. Biztosították intézetünk lelkészét, aki a Magyarországi börtönlelkészi szolgálat vezetője, további támogatásukról, és adományaikról.