"A női fogvatartottak foglalkoztatása, eredményes reintegrációjuk elősegítése" címmel tartottak szakmai konferenciát a Fogvatartási Ügyek Szolgálata és a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet szervezésében december 7-én.

Az Eszterházy Károly Egyetem impozáns konferenciatermében tartott tanácskozást Juhász Attila bv. ezredes, az egri bv. intézet parancsnoka nyitotta meg, aki a fogvatartottak reintegrációját a szervezet egyik legfontosabb céljának nevezte. A parancsnoki köszöntő után Dr. Bogotyán Róbert bv. ezredes, a Fogvatartási Ügyek Szolgálatának vezetője tartott előadást a női fogvatartottak társadalmi reintegrációjának aktuális kérdéseiről, lehetőségeiről. Ezt követően ismét Juhász Attila vette át a szót, aki a női fogvatartás nemzetközi aspektusait taglalta. Különböző európai példák segítségével világított rá a női elítéltek kezelésének sajátosságaira, nehézségeire és a nemzetközi jó gyakorlatokra.

Fotó: Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Zelei Andrea, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársa szervezetük tevékenységét és a fogvatartottak reintegrációjában betöltött szerepét ismertette. A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Kalocsai Fegyház és Börtön, valamint a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai ismertették az intézetükben fogvatartott nők sikeres reintegrációjának elősegítését célzó törekvéseket, a számukra biztosított programokat, foglalkoztatási lehetőségeket, valamint a jó gyakorlatokat mutatták be. A konferencián kiemelt hangsúlyt kapott a női fogvatartottak munkáltatása és foglalkoztatása.
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) részéről Szeidl Tamás bv. ezredes, projektvezető tartott beszédet, aki kiemelte, hogy a jelenleg futó EFOP 1.3.3-16 projekt a fogvatartottak szakmához juttatásán kívül lehetővé teszi a család ezen irányú felzárkóztatását is.

Fotó: Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

A szakmai konzultációként funkcionáló kerekasztal-beszélgetésen végül minden résztvevő lehetőséget kapott arra, hogy feltegye kérdéseit az előadóknak. A konferencia zárásaként Dr. Bogotyán Róbert bv. ezredes összegezte az elhangzottakat, és reményét fejezte ki, hogy azokat minden intézetben hasznosítani tudják, hozzájárulva ezzel a női fogvatartottak foglalkoztatásához, valamint sikeres reintegrációjához.

Fotó: Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet