2017. május 31-én a Sátoraljaújhelyi Önkormányzat több más helyi szervezettel és intézetünkkel együtt koszorút helyezett el a sátoraljaújhelyi hősök temetőjében.

Rózsahegyi Ferenc Sátoraljaújhely Önkormányzatának aljegyzője ünnepi beszédet mondott Hősök Napja alkalmából, és megkoszorúzta az intézetünk által felújított és karbantartott hősi temetőben lévő emlékművet.

Beszédében kiemelte, hogy az emberi méltóság megillet minden csatában elhunyt katonát, akik ma akár más országok temetőiben is nyugszanak. Az itt eltemetett más nemzetiségű katonák is hősnek számítanak országuk lakosságának körében. Az egységes európai értékrend szerint a csatákban elesett valamennyi katonát megilleti a "hős" jelző függetlenül attól, hogy kiemelkedő katonai teljesítmény vagy "egyszerű" szolgálat társul a nevéhez.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A koszorúzás előtt intézetünk büntetés-végrehajtási osztályvezetője ismertette a résztvevőkkel, hogy a civil szervezetek mellett a büntetés-végrehajtás hogyan vállalt szerepet a temető rendezett megőrzésében, hogyan tudja a fogvatartottak munkáját hasznosítani, a temető megújítására, állapotának megőrzésére.

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség vezetője elismerően nyilatkozott a fogvatartottak fejfák felújításában és területrendezésben végzett kiemelkedő munkájáról.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A rendezvényen a díszőrséget a Magyar Királyi 10. Honvéd Határvadász Hagyományőrző Zászlóalj adta, akiknek tagjai egyébként a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön állományába tartoznak.

Az ünnepségen részt vettek a sátoraljaújhelyi és megyei rendvédelmi szervek, a helyi civil szervezetek vezetői, valamint az Árpád-házi Szent Margit Katolikus Iskola diákjai és tanárai. Az ünnepségen a katonai tiszteletadás után intézetünk egyházi képviselője is áldást mondott.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön1

Az emléknap célja továbbra is az emlékezés és tisztelgés az összes magyar katona előtt, akik bármelyik csatában, háborúban életüket áldozták a haza szolgálatában. Jövőre a temető egy nyertes pályázat segítségével jelentősen megújul, átalakul, amelyben intézetünk is nagy szerepet vállal a fogvatartottak jóvátételi és költségvetési munkája révén.