Idén 10 éve annak, hogy a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön stratégiai együttműködést írt alá a reintegráció és a bűnmegelőzés jegyében.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön számos együttműködési megállapodással rendelkezik, leginkább a reintegrációs célok elérésének okán. Ilyen megállapodást írt alá 2007-ben Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, valamint dr. Budai István, az intézet parancsnoka. Az akkor megfogalmazott célok ma is helytállóak, a közös munkáról mindkét fél elismeréssel szól. Közös pályázatok révén több bűnmegelőzési programot valósítottak meg, célcsoportként a középiskolás fiatalokat állítva. A fiatal polgárőrök felkészítésében a büntetés-végrehajtás szakemberei is bekapcsolódtak. A polgárőrök nagy segítséget nyújtottak a szabaduló fogvatartottak sikeres beilleszkedéséhez, hiszen a közösség képviselőiként ők ismerik a legjobban az adott település lehetőségeit, problémáit.

Fotó: Balassagyarmati Fegyház és Börtön


A közös munka köszönete képpen, a polgárőr mozgalom támogatásának elismeréseként a Bátonyterenyén megrendezett polgárőr napon – ahol intézetünk műveleti csoportja is tartott önvédelmi és technikai bemutatót –, szeptember 2-án dr. Budai István bv. dandártábornok díszoklevelet vehetett át a megyei szervezet elnökétől, illetve kollégánk, Horváth Sándor bv. zászlós a „Polgárőr Érdemkereszt” ezüst fokozatát vehette át az Országos Polgárőr Szövetség alelnökétől.

Fotó: Balassagyarmati Fegyház és Börtön

A hatékony és eredményes együttműködés elismeréseképpen Vass Miklós elnök részére a Büntetés-végrehajtási szervezet szakmai napja alkalmából rendezett központi ünnepségen a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagy a Büntetés-végrehajtási Szolgálatért Emlékplakett „bronz” fokozatát adományozta.
Ezúton is köszönjük a hatékony és eredményes együttműködést!