Az észak-kelet magyarországi régió büntetés-végrehajtási intézeteinek műveleti csoportjai összevont vizsgán mutathatták meg felkészültségüket, majd összevont képzésen vettek részt 2017. október 17-19 között intézetünkben.

Az összevont vizsgán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön műveleti csoportjai vettek részt összesen 42 fővel.

A képzést megelőzően a csoportok tagjainak fizikai, taktikai, és elméleti felkészültségüket kellett bizonyítaniuk. A spárta 300 kiemelt fizikai szintfelmérő végrehajtása során 6 darab típusfeladatból összesen 300 ismétlést kell végrehajtani maximum 30 perc alatt.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A taktikai ismereteiket lövészeten, és szituációs feladatokon bizonyították a résztvevők. A lövészet során tárcserés P9RC típusú pisztoly és KGP géppisztoly, valamint AMD 65 gépkarabély és Mossberg sörétes puska fegyvernemekben kellett gyakorlottságukat bizottság előtt megmutatni. 

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Az elméleti vizsga a büntetés-végrehajtás országos elvárásai, szabályzói alapján került összeállításra, és tartalmazta az általános ismeretfelmérésen túl a speciális szakmai tudás számonkérését is.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Az intézetek műveleti csoportjai a kiemelt szállítási és előállítási feladatok mellett, az Intézetek rendjét, biztonságát veszélyeztető cselekmények felszámolását látják el. Működésük során a tagoktól kiemelt fizikai és mentális felkészültséget követel meg.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A vizsgát követő továbbképzés során a résztvevők új intézkedéstaktikai elemek végrehajtását sajátíthatták el, mellyel a napi feladataikat még gyorsabban, eredményesebben hajthatják végre.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön