Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. nagyszabású beruházásként száraztészta-készítő üzemet létesít, amely várhatóan 2017-ben kezdi meg a termelést. A gyárat a börtön solti objektumának területén, egy használaton kívüli épületből alakítják ki. A felújításban fogvatartottak is részt vesznek.

Olaszországban az egy főre jutó éves száraztészta fogyasztás 28 kg, Magyarországon ez 7,5 kg, ezzel az eredménnyel a középmezőnyben foglalunk helyet. A hazai büntetés-végrehajtási intézetek éves felhasználása közel 350 tonna különféle száraztészta, ami jelentős mennyiséget jelent az élelmezési rendszerben, ezért döntött úgy a gazdasági társaság, hogy a belső ellátást erősítve kifizetődőbb, a saját készítés.

Forrás: Állampusztai OBVI
A tervek szerint tojáslé felhasználásával készülne el a 350 tonnányi tészta, ami azt jelenti, hogy ezzel a kapacitással az üzem el tudná látni az összes bv. intézetet száraztésztával. Az elképzelés szerint 10-12 tésztafajtát gyártanának az üzemben, amelyhez olaszországi tésztagyártó gépeket használnak majd. A gazdasági társaság tervei alapján a legtöbb tésztát abból a fajtából készítenék, amit az előzetes igényfelmérés alapján várhatóan a legnagyobb mennyiségekben rendelnek majd tőlük. A választékban megtalálható lesz többek között a tarhonya, a hosszúmetélt, a nagykocka, a kiskocka, a spagetti, a csőtészta, az eperlevél, és a hosszúmetélt is.

Forrás: illusztráció, internet

A tésztagyár két műszakban, 15 fogvatartottnak biztosítana állandó munkahelyet, így tovább bővülhetne az intézet munkáltatási aránya. A beruházás jelenleg az épület kialakításánál tart, a felújítás végén a hatósági előírásoknak megfelelő, európai uniós színvonalú, 800 négyzetméteres üzem készül el.

Forrás: Állampusztai OBVI