Megalapítottuk a Szent Adorján ikonfestő szakkört és műhelyet, mely 8 fogvatartott részére jelent tartós szabadidős elfoglaltságot, és lelki feltöltődést.

A korábbi jobb agyféltekés vizuális képességfejlesztő művészetterápiás program első lépcsőjének lezárása után sok fogvatartott jelezte, hogy továbbra is szeretnének művészetet tanulni, azzal foglalkozni.

Ekkor merült fel egy grafikai képességre építő festőképzés létrehozása, mely a régóta működő kreatív szakköri tevékenységünket egészítette volna ki. A több évvel ezelőtt indított kreatív műhely – mely a szakkörből nőtte ki magát – 5 fogvatartott részére biztosít állandó napi elfoglaltságot, illetve munkahelyet. Itt kerámia termékek előállításával és akril, valamint olajfestmények készítésével keresik meg a munkadíjukat.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A műhely termékei iránt olyan nagy a kereslet, hogy folyamatosan keresik a reintegrációs tisztek az utánpótlást, azaz az olyan fogvatartottakat, akiket érdekel a művészet és megfelelő kézügyességgel rendelkeznek, hajlandóak tanulni.

Az előző képességek többnyire nem találhatóak meg egyszerre a fogvatartottakban, így ezek irányított kialakítása, illetve fejlesztése szükséges. Ennek megfelelően került sor a jobb agyféltekés terápia bevezetésre az intézetünkben, így első körben 15 fogvatartott szerzett művészetben is használható kézügyességet.

Fotó:Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A kreatív műhely – így a foglalkoztatás – bővítéséhez a kézügyesség mellé a fogvatartottakat meg kell ismertetni a kerámia vagy a festészet speciális elvárásaival is, így került képbe az ikonfestés. Ez a speciális festészeti ág türelemre, és kézügyességük fejlesztésre tanítja meg a fogvatartottakat, melyet a későbbi munkahelyükön használhatnak majd.

Az ikonfestés azonban a kézzel fogható eredmények (munkadíj, elfoglaltság) mellett vallási kötődése miatt is nagyon jó eszköz arra, hogy a fogvatartottak jelleme nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb legyen, illetve ebbe az irányba változzon. A vallásos tartalom eredményeképp a fogvatartottak termékei a vallási felekezetek érdeklődését is felkelthetik, mely egy újabb stabil kapcsolatot eredményezhet életükben, ezzel segítve elő a büntetés-végrehajtási intézet alapvető célját, a reintegrációt.