EFOP jóvátételi program zajlott július 20-án a békéscsabai AB-EXPO Rendezvényközpontban „Együtt a bűnmegelőzésért” címmel. Az eseményt, melyen hat fogvatartott vett részt, a lakásotthonokban élő gyermekek számára szervezte a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal, valamint a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysággal karöltve.

A „Fogvatartottak reintegrációja” elnevezésű EFOP 1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú programhoz kapcsolódó sajtónyilvános jóvátételi programot Sziszák Katalin, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgató asszonya nyitotta meg. A jóvátételi programot Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka mutatta be, majd dr. Polyák József Zsolt rendőr dandártábornok, rendőr főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány tartott előadást, Bűnmegelőzés a mindennapokban címmel.

Fotó: BvOP EFOP Projektiroda

A sajtónyilvános jóvátételen az egyik fogvatartott is megosztotta bűnmegelőzéssel kapcsolatos gondolatait a fiatalokkal. Felhívta a jelen lévő gyerekek figyelmét arra, hogy bár a börtönélet kívülről talán könnyűnek tűnik, valójában nem az. Előadásában saját tapasztalatát osztotta meg a fiatalokkal, miszerint akár egyetlen rossz döntés is járhat hatalmas következményekkel az ember életében.

Az előadások, köszöntők után vette kezdetét a Békés Megyei Bv. Intézet és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tíz állomásból álló akadályversenye, melyen a fogvatartottak is segítséget nyújtottak a játékban a gyerekeknek. A vetélkedőn belül az áldozattá válás megelőzése, a fiatalokra leselkedő internetes bűnözés elkerülése, illetve a drogok káros következményeire való felhívás egyaránt szerepet kapott.
Az ilyen jellegű programok segítenek felhívni a figyelmet arra, hogy a gyerekeknek milyen veszélyes helyzeteket kell elkerülniük.
A jóvátételen a gyerekek személyesen beszélhettek fogvatartottakkal, rendőrökkel, láthatták, milyen egy rabszállító autó és rádöbbenhettek, hogy milyen következményei lehetnek egy jól induló, de később elfajuló bulinak. A rendezvényen a gyulai és az eleki lakásotthonokból harmincöt fiatal vett részt, akik többek között kipróbálhatták milyen egy rendőrautó belülről vagy milyen érzés ráülni egy rendőrségi motorra.
A jóvátételi programról minden gyermek magával tudott vinni a bűnmegelőzéshez kapcsolódóan egy-egy gondolatot vagy élményt, melyre visszaemlékezve talán könnyebb lesz a helyes út kiválasztása a mindennapokban.

Az EFOP 1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, „Fogvatartottak reintegrációja” című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.