Fogvatartotti munkáltatás keretében elkészült az 1000. sírkő a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön műhelyében. A műhely a fogvatartottak ideiglenes foglalkoztatására lett létrehozva két évvel ezelőtt, azonban a megrendelések nagy száma miatt, lassan állandó szerepet kap intézetünk tevékenységei között.

Az évekkel ezelőtti megkeresés után, senki nem gondolta volna, hogy egy börtönben valaha is sírköves műhely működhet, de mára ez valóssággá vált.

2009-ben egy vihar pusztított Sátoraljaújhelyen, ahol többek között a városi temető katonai része is erősen megrongálódott. Ekkor az intézet parancsnoka felkérést kapott a város vezetésétől, hogy fogvatartottak bevonásával segítsünk a területrendezésben. A területrendezés azonban nem állt meg a kidőlt fák eltakarításánál és a fű lekaszálásánál, hanem a megrongálódott beton fejfák is – a lehetőségekhez mérten – visszaállításra kerültek. 

Egy későbbi pályázati kiírás miatt a megrongálódott fejfák cseréjére is sor kerülhetett, mely olyan jól sikerült, hogy az ezt követő években rendszeresen indulhattunk hasonló pályázatokon társult együttműködőként.

A Honvédelmi Minisztérium pályázata és az intézet fogvatartottjainak munkája sok hadisír gondozót  elgondolkodtatott, így készítettünk sírköveket Debrecen térségébe, de Vácra is az elmúlt években.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Az idei évben kiírt pályázaton Sátoraljaújhely Önkormányzata is indult, ahol nem kisebb célt tűztek ki, mint a sátoraljaújhelyi hősök temetőjében levő összes fejfa cseréjét. Természetesen a jól bevált receptet követve, ismét számítottak intézetünk fogvatartottjainak munkájára.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Az eltelt nyári hónapok alatt sorban készültek a fejfák, és a "sírkőüzem" állandó munkahely lett intézetünkben. 

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Az elmúlt napon elkészülhetett intézetünkben az 1000. fejfa, mely reméljük csak az első mérföldkő az együttműködéseink, illetve a fogvatartotti foglalkoztatás bővülése útján.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön